Најстарата пирамида на светот пронајдена во Индонезија

Познатите египетски пирамиди се стари околу 4.600 години, античкиот мегалитски комплекс Гобекли-Тепе – 11.000, додека пирамидата во Индонезија која неодамна беше откриена веројатно е стара помеѓу 16 и 27 илјади години.

Неодамна откриена пирамида на индонезиска почва потенцијално би можела да биде најстарата пирамида во светот. Археолозите веруваат дека е изграден во последниот глацијален период, а тестовите направени во период од четири години покажале дека е изграден во неколку фази, пренесува Science Alert.

Потенцијално најстарата пирамида во светот се наоѓа на островот Западна Јава, на падините на неактивен вулкан, а ова место со векови се сметало за свето место меѓу локалното население. Локалните жители имаат посебно име за градбата со неверојатни димензии, „punden berundak“, што на индонезиски значи скалеста пирамида.

Од откривањето, археолозите спроведоа серија тестови на структурата Гунунг Паданг (преведена како Планина на просветителството), а податоците што ги добија сугерираат дека најверојатно станува збор за најстарата рачно изградена пирамидална структура во светот.
Пирамидата е стара меѓу 16 и 27 илјади години, а била изградена во неколку фази

Радиојаглеродното датирање покажало дека тие почнале да ја градат пирамидата за време на последното ледено доба, во периодот помеѓу 16 и 27 илјади години – за споредба, најстариот мегалитски комплекс Гобекли-Тепе е стар околу 11 илјади години, додека пирамидите во Гиза се постари. „само“ 4.600 години.

Користејќи неколку различни методи за тестирање на почвата, научниците дошле до заклучок дека изградбата на пирамидата била спроведена во неколку фази. Најстариот, долен дел од пирамидата се наоѓа на длабочина од 30 метри под земја, а оваа „темела“ датира од пред 25 до 14 илјади години. Но, откако беше изградена, работите беа прекинати неколку милениуми.

Изградбата продолжила само во 7900 п.н.е., и траела до 6100 п.н.е. Потоа основата на пирамидата била проширена и биле додадени насипи и камени столбови. За време на таа експанзија, градителите се чини дека закопале или изградиле постари делови од локацијата.

Последните работи на изградбата на пирамидата се извршени во периодот помеѓу две илјади и илјада сто години пред нашата ера, кога е дограден горниот (и последен) слој земја и камените тераси кои се карактеристични за пејзажот биле создадени – овие делови се видливи и денес.

„Градителите на втората и третата фаза на Гунунг Паданг имаа исклучителни архитектонски вештини, кои не се во согласност со традиционалните култури на ловци-собирачи од тоа време“, објаснуваат истражувачите.

Она што е уште поинтересно од староста на самата пирамида е фактот што таа не е целосно исполнета со земја и камен, туку содржи и бројни премини и простории. Некои од нив се долги и до 15 метри и високи околу 10 метри.