На осомничените за убиството на Данка Илиќ ги чека психијатрија: Срѓан и Дејан наскоро ќе бидат во специјална болница во Белград

Срѓан Јанковиќ (50) од Лука и Дејан Драгијевиќ (50) од Злот, осомничени за убиството на двегодишната Данка Илиќ од Бор, по чие тело 12 дена континуирано се трага, а како што неофицијално дознава српскиот портал Телеграф, наскоро треба да биде испратен на психијатриски преглед.

– Притворот на осомничените Срѓан Јанковиќ и Дејан Драгијевиќ, според решението на судијата за претходна постапка на Вишиот суд во Заечар, истекува на 3 мај ќе бидат испратени на психијатриско вештачење, штом ќе се исполнат условите – наведуваат во Вишото јавно обвинителство во Зајечар.

Јанковиќ и Драгијевиќ, работници на Борскиот ЈКП „Водовод“, на 26 март биле на работна задача, кога во Бањско Поље исчезнало двегодишно девојче Данка Илиќ. Според признанието на Драгијевиќ, тие го удриле девојчето со службено возило, го задавиле и го фрлиле на дива депонија на Старобањска, од каде по два дена Дејан заедно со нејзиниот татко Радослав (73) и сега починатиот брат Далибор Драгијевиќ (40), ја преселиле на друга, засега непозната локација.

Психијатриските и невропсихијатриските вештачења, кои очигледно ќе ги вршат експерти од Специјалната затворска болница на Централниот затвор во Белград, треба недвосмислено да потврдат дали Срѓан Јанковиќ, кој се бранеше молчејќи за време на рочиштето пред Обвинителството, и Дејан Драгијевиќ, кои го признале делото, имале ментална болест или растројство што влијаело на нивната способност да ги насочуваат своите постапки во моментот на пријавување на кривичното дело тешко убиство за кое се товарат.

Се очекува дека ова вештачење ќе го покаже нивниот психолошки профил на личноста, а секако и нивната разумност и способност да ги контролираат своите постапки во моментот на ова брутално убиство.

Да потсетиме, Небојша Живановиќ, адвокатот на Дејан Драгијевиќ, осомничениот за убиството на малата Данка Илиќ, откри кога ќе биде сослушана неговата мајка Светлана.

,,Нејзиното рочиште, односно давање изјава во врска со случајот со убиството на малата Данка Илиќ, ќе се одржи во ВЈО во Зајечар во вторник на 16 април во 8 часот“, рече адвокатот и додаде дека потоа ќе разговара и со Радет) Драгијевиќ, кој се брани со молчење во продолжениот притвор.