На прославите по повод Трети март се собраа илјадници Бугари пред Споменикот на слободата на планината Свети Никола

– И покрај студеното време и густата магла, илјадници Бугари се искачија на 920 скали и се собраа во подножјето на врвот Свети Никола и Споменикот на слободата да им оддадат почит на хероите кои загинаа за ослободувањето на Бугарија.

Официјални гости на прославата по повод Трети март беа техничкиот премиер Галаб Донев, вршителот на должноста министер за внатрешни работи Иван Демерџиев, заменик министерот за труд и социјална политика Надија Клисурска, митрополитот Великотарновски Григориј, викарот г. духовниот округ Габров отец Руслан Личев, регионалните гувернери на Габрово и Стара Загора Кристина Сидорова и Иван Чолаков, заменик-регионалниот гувернер на Габрово Андреј Николов, градоначалничката на Габрово Тања Христова, заменик-градоначалниците на Габрово Николај Меразчиев и Невена Минева, претседателот на Советот на општина Казанлак Николај Златанов, претседателот на Советот на општина Габрово Климент Кунев, директорот на Националниот парк-музеј „Шипка-Бузлуџа“ д-р Чавдар Ангелов, претставници на институции и на политички формации.

Прославата започна со „Бугарија ПЕЕ“ со Јордан Камџалов и учество на хорот „Музичка лабораторија за човекот“, по што премиерот Галаб Донев ја прими почесната стража на 61. механизирана бригада Страм. Програмата продолжи со погребна молитва, која ја отслужи митрополитот Великотарновски Григориј, заедно со свештениците од духовниот округ Габрово. Владиката прочита и молитва за благодарност. „Нашата надеж е да ја славиме и искористиме нашата слобода повеќекратно во текот на 145 години“, рече митрополитот.

На нашата земја и требаат своите доброволци по дух и идеалисти во душата, кои ќе се откажат и ќе го свртат грбот на нивните лични интереси и аспирации и ќе се посветат на националната кауза за слободна, независна и силна Бугарија, рече Гулаб Донев во својот свечен говор по повод Трети март. „Планината Шипка е тој врв од кој најдобро се гледаат идните бугарски денови, каде нашата иднина зависи од нашите напори да застанеме еден до друг и да го одредиме заедничкиот правец на нашиот развој како општество, да го исцртаме патот – фер и чесен. , по која заедно ќе преземеме за да ја постигнеме нашата национална цел – Бугарија во која нашите деца ќе можат да престојуваат и живеат. Бугарија, која ќе ја изберат нашите деца, изјави премиерот.

Програмата продолжи со положување венци и цвеќе пред Споменикот на слободата во име на претседателот на Република Бугарија Румен Радев, министри и државни и локални институции.

По завршувањето на прославите, младите и старите луѓе излегоа на историскиот врв, веејќи го државното знаме.