НА ТЕСЛА НАРЕДЕНО ДА ГО ПОПРАВИ СОФТВЕРОТ ВО 8.700 ВОЗИЛА: Виновник за несреќите е интегрираната задна камера, а проблемот ќе се отстрани „од далечина“

Кинескиот пазарен регулатор објави дека Tesla Inc мора да го поправи софтверот во 8.700 возила за да ја намали можноста за сообраќајни несреќи! Моделот S и X се опишани како „повлекувања на производи“ според кинеските регулативи, соопшти регулаторот.

Според кинеската државна управа за регулирање на пазарот, Tesla ќе го ажурира софтверот на вкупно 1.071 увезени возила Model S и X и 7.629 домашно произведени седани Model 3. Не е веднаш јасно дали на возачите можеби ќе треба или ќе им биде дозволено да се вратат возилата до Tesla за рефундирање.

– EV гигантот Tesla Inc ќе издаде ажурирање на софтверот за 8.700 возила во Кина кои може да имаат проблеми со прикажувањето на сликите во рикверц, што претставува безбедносен ризик, соопшти регулаторот.

Тесла, електрични возила, електрични автомобили

Овие возила може да имаат нестабилна комуникација со IC на задната камера поради софтверски проблеми , што резултира со неможност за прикажување на слики од задната страна. Поради тоа, видното поле на возачот би било засегнато при возење наназад, зголемувајќи го ризикот од судир на возилото и претставувајќи опасност по безбедноста.

Компанијата ќе го реши проблемот со ажурирање на Wifi , па возачите нема да мора да ја посетуваат продавницата. Меѓутоа, за возилата до кои не може да се дојде преку ажурирањето OTA, Tesla ќе ги контактира преку нивните сервисни центри и софтверот за надградба.

Државниот регулатор дополнително ги советуваше возачите да го ажурираат софтверот што е можно поскоро за да се ублажат ризичните околности.

Кон крајот на минатиот месец, Tesla повлече скоро 200.000 свои возила во САД наведувајќи го истиот проблем и понуди поправка преку ажурирање OTA. Повлекувањето во западната земја ги опфати возилата на моделите S, X и I.