На трансродовите лица им е забрането да учествуваат на женски атлетски натпревари

На трансродовите лица им е забрането учество на женски атлетски натпревари од 31 март, објави Меѓународната атлетска федерација (Светска атлетска федерација).

Светската атлетика (WA) им забрани на трансродовите лица да се натпреваруваат во женски дисциплини доколку поминале низ машки пубертет, објави во четвртокот Светскиот атлетски совет.

Советот, исто така, гласаше за заострување на ограничувањата за спортистите со родови разлики (DSD), намалувајќи ја максималната количина на тестостерон на 2,5 наномоли на литар од пет.

Претседателот на Светската атлетика, Себастијан Коу, на прес-конференција рече дека одлуката за исклучување на трансродовите жени е заснована на „сеопфатната потреба да се заштити женската категорија“.

„Светскиот атлетски комитет одлучи да ги исклучи трансродовите спортисти и спортисти кои доживеале машки пубертет од меѓународните женски натпреварувања“, рече Коу.

„Не велиме не засекогаш. Сепак, мнозинството од консултираните атлетски чинители веруваа дека трансродовите спортисти не треба да се натпреваруваат во женска категорија“, објасни тој.

Коу најави дека WA ќе формира работна група за проучување на вклученоста на трансродовите, со која ќе претседава трансродовиот спортист.

Претходните правила за спортисти на ДСД бараа трансродови и интерсексуални спортисти кои сакаа да се натпреваруваат во женска категорија во дисциплини кои се движат од 400 метри до една милја за да го одржат нивото на тестостерон под прагот од пет наномоли на литар во период од 12 месеци. Сега границата е намалена од пет на 2,5 наномоли на литар.

Светскиот атлетски совет донесе одлука и за укинување на повеќегодишната суспензија на Руската атлетска федерација (РусАФ) поради допинг. Суспензијата беше укината по повеќе од седум години поради систематски допинг во руската атлетика. Сепак, руските и белоруските спортисти и официјални лица сè уште се исклучени од сите натпреварувања поради руската инвазија на Украина.

Руските и белоруските спортисти веќе го пропуштија Светското првенство во Оргеон минатата година и Светското првенство во сала годинава во Белград поради нападот на Украина.

РусаФ ќе мора да се придржува до серија од 35 „Посебни услови“ со цел да се осигура дека анти-допинг реформите на Русија остануваат на сила и ќе продолжат ефикасно да функционираат.

„Би сакал да изразам длабока благодарност до Руне Андерсен и членовите на Работната група што останаа на курсот и ни помогнаа да го решиме главниот проблем со интегритетот во нашиот спорт. Тоа беше огромен потфат во текот на седум години, но нивната посветеност и трудољубивост му дадоа на Советот доверба дека Руската Федерација ја реформирала својата структура и култура и сега е на вистинскиот пат во однос на решавањето на проблемот со допингот“, изјави Кол за веб-страницата на атлетската федерација. .

Кол ја коментираше и суспензијата на руските и белоруските спортисти.

„Санкциите без преседан наметнати на Русија и Белорусија од страна на земјите и индустриите ширум светот се чини дека се единствениот мирен начин да се нарушат и спречат сегашните намери на Русија да го врати мирот. Смртта и уништувањето што ги видовме во Украина во текот на изминатата година, вклучително и смртта на 185 спортисти, само ја зајакна мојата решителност за ова прашање. Интегритетот на нашите големи меѓународни натпревари веќе е значително нарушен од постапките на руската и белоруската влада, преку тешкотиите нанесени на украинските спортисти и уништувањето на украинските спортски системи. Руските и белоруските спортисти, од кои многумина имаат воени врски, не треба да имаат корист од овие акции“, рече тој.