НА УБИСТВОТО МУ ПРЕДХОДЕЛЕ 3 НЕСРЕЌНИ НАСТАНИ! Познатиот адвокат кој го бранеше Лаушевиќ ги откри ШОКАНТИТЕ детали од кобната вечер!

Актерот Жарко Лаушевиќ во младоста случајно уби две лица во Подгорица, а него го бранеше познатиот адвокат Тома Фила.

Трагичниот настан во кој Жарко Лаушевиќ уби две лица се случи ноќта меѓу 30 и 31 јули 1993 година. Жарко во таа прилика ги уби Драгор Пејовиќ (20) и Радован Вучиниќ (19), а во престрелката го рани Андрија Кажиќ во пределот на гениталиите, недалеку од кафулето во Подгорица. Според тогашните наводи, до конфликтот дошло кога биле нападнати Лаушевиќ и неговиот постар брат Бранимир.

Лаушевиќ пред судот го бранеше познатиот адвокат Томa Фила, кој раскажа дека Жарко и неговиот брат биле нападнати во кафана додека чекале храна, а три немили настани придонеле за трагичниот исход – “Тоа се случи во август 1993 година. Поминаа триесет години, а за тоа уште се зборува. Имаше многу добри адвокати и судии, но на тој проблем паднаа племенски”, рече Фила, кој не крие дека животот му е во опасност бидејќи застана во одбрана на актерот.

“Тоа се патиштата на несреќата. Прво, во младоста го глумеше Марко Краљевиќ, поради тоа му се закануваа смрт, а затоа носеше пиштол да се (од)брани. Втората несреќа беше тоа што не му се заклучуваше автомобилот, а третата несреќа беше тоа што го држеше пиштолот во неговата чанта која не му се затвораше целосно”, рече Фила и додаде: “Кога пристигнав Жарко беше без адвокат два месеци. Го бранев, ме повика неговиот брат, управникот на затворот. Бесплатно го бранев. Тоа не брани за пари, ми се закануваа, еден сакаше да ме избоде со нож”.

Самиот заминал за Црна Гора вооружен, а како што вели, триесет години поради тој настан Жарко Лаушевиќ живее како несреќен човек – “Душан Машиќ се пријави да оди со мене, имаше два пиштола, за да се браниме. Самите додека можеме. Среќа е за Жарко Лаушевиќ што ги донесоа келнерките од Босна да сведочат. Тој отиде со брат му да јадат плескавица. Тие заедно излегоа од колата, а Жарко се сети дека вратата не му работи и ја зеде торбата и касетофонот. Еден од нив и се додворуваше на жената што правеше хамбургери, проработе суетата, а Жарко тогаш имаше чиста биографија”, се сеќава Тома.

Целиот хаос почна кога го нокаутираа братот на Жарко – “Прво го нокаутираа брат му и го удрија со шише во глава. Потоа рекоа дека прво излегол надвор и испукал уште неколку куршуми и рекол “кој е следен да го убијам”. Тоа не беше точно, докажав дека цела муниција е испукана во објектот. Тој имаше леќи, имаше минус шест диоптрија и пукаше неконтролирано. Му се закануваа со смрт бидејќи го глумеше Марко Краљевиќ и почна граѓанската војна и се националистичко беше забрането и доаѓаше “на нож”. Тој е несреќен човек, живее со тоа триесет години и вели: “Томо, сепак, јас сум убиец “. „Покажа каење, никој не е виновен”, се сеќава Фила.

Откако актерот застрела двајца мажи со пиштолот, беше осуден на 15 години затвор за двојно убиство. По жалбите, оваа пресуда е потврдена во 1994 година, а затворската казна ја издржуваше во Спуж и Пожаревац. По поништувањето на пресудата од страна на Сојузниот суд, по повторното судење во февруари 1998 година, Лаушевиќ беше осуден на четири години затвор за двојно убиство над самоодбрана. Во тој момент Жарко веќе одлежал 4,5 години, па бил ослободен. Врз основа на животната приказна на Жарко Лаушевиќ, се снима серијата “Падот”, а главната улога ја толкуваше актерот Милан Мариќ.