На 30 јули почнува судскиот процес за убиството на Вања Ѓорчевскас и Панче Жежовски

На 30 јули (вторник) треба да започне судскиот процес за двојното убиство на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски. Судија во овој случај ќе биде Ивица Стефановски, кој беше избран преку АКМИС системот.

Основниот кривичен суд Скопје во понеделник на 8 јули информираше дека се одбиени жалбите на одбраната на обвинетите во случајот за убиството на 14-годишната Вања Ѓорчевска од Скопје и 74-годишниот Панче Жежовски од Велес. како неосновано и обвинителниот акт се прифаќа во целост.

„Совет за оцена на обвинителниот акт против обвинетите: В.М., Б.В. и В.К. обвинети за две кривични дела Убиство од член 123 став 2 точка 1 и точка 7 со член 22 од Кривичниот законик и член 123 став 2 точка 1 и точка 4 со. член 22 од КД како и две кривични дела – Разбојништво од чл.141 ст.2 со ст.1 и чл.22 и чл.141 ст.1 член 22 од К.П., обвинетиот А.Ѓ. обвинет за кривично дело Разбојништво член 141 ст.2 ст.1 член 24 од Кривичниот законик, а во врска со двојното убиство на малолетникот В.Ѓ. и велешани П.Ж. во ноември минатата година. По разгледување и оцена на делото како и на претставките поднесени против обвинителниот акт од страна на одбраната на обвинетиот, донесе решение со кое – Приговорите на одбраната се отфрлаат како неосновани, додека обвинителниот акт се одобрува во целост. изјави Кривичниот суд.

Од Кривичниот суд истакнувајќи ја постапката против првоосомничениот за двојно убиство – Љ.П. се уште е во фаза на истрага на обвинителството.

Основното јавно обвинителство Скопје во мај годинава поднесе обвинителен акт против четири лица за разбојништвото и свирепото убиство на 14-годишната Вања Ѓорчевска од Скопје и 74-годишниот Панче Жежовски од Велес. Обвинети се Боре Видевски, Велибор Манев и Влатко Кешишов, како и таткото на девојчето, Александар Ѓорчевски. Истрагата продолжува за две лица – еден од нив е првообвинетиот Љупчо Палевски-Палчо, кој пред извесно време беше екстрадиран во земјава, откако побегна во Турција.