“НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ НАПРАВИ РАЗДОР ВО РУСКО-КИНЕСКИОТ ТАНДЕМ” официјален претставник на Пекинг ја кажа вистината во лице на Западот “Подемот на Истокот е се појасен”

Двете земји планираат да ги интензивираат контактите во 2024 година

Ниту една сила не може да донесе раздор во руско-кинескиот тандем, рече кинескиот амбасадор во Москва Џанг Хануи во интервју за Спутник, сумирајќи ги резултатите на крајот на тековната година и пред 28-та редовна средба на шефовите на влади на две земји.

Тој потсети дека за 75 години од воспоставувањето на дипломатските односи, Москва и Пекинг изминаа долг пат и двете страни се свесни дека градењето на добрососедски, партнерски односи одговара на интересите на народот на двете земји.

– Во нашето турбулентно време, во ерата на колосални промени, колку е понестабилен светот, толку повеќе пречки создаваат негативците, ќе се појават повеќе предизвици, меѓусебната доверба меѓу Кина и Русија ќе биде посилна, нивната соработка ќе биде подлабока, нивната солидарност ќе биде посилна – рече дипломатот.

Амбасадорот наведе и дека светот минува низ огромни промени „невидени во последните 100 години, кои се одвиваат со побрзо и побрзо темпо“.

Во исто време, според неговото мислење, тенденцијата на „подемот на Истокот и падот на Западот“ е сè поочигледна, а историјата не може да се врати назад, и покрај желбите на некои земји што „играат Студена војна“ со цел да ја чуваат својата хегемонија.

Дипломатот нагласи дека Русија и Кина во 2024 година планираат значително да ги интензивираат контактите на сите нивоа.

Според него, Пекинг има намера да ја прошири соработката со Москва во областа на енергетиката по целиот производствен синџир.

– Русија и Кина во моментов активно разговараат за технички и комерцијални прашања во врска со проектот за гасоводот „Моќта на Сибир 2“, а размислуваат и за модел на соработка – рече дипломатот.

Хануј заклучи дека овој гасовод е исклучително важен за подобрување на кинеско-руската енергетска соработка.

Претходно, кинескиот министер за надворешни работи Ванг Венбин изјави дека кинеската страна се надева на продлабочување на соработката со Москва за време на претстојната посета на рускиот премиер Михаил Мишустин на Кина на 19-20. декември.