Недостаток на витамин Б9: Какви знаци ви испраќа телото?

0

За недостаток на витамин Б9, телото испраќа одредени симптоми кои би било добро да се препознаат бидејќи овој елемент е неопходен за многу процеси кои се случуваат во телото.

Телото секогаш испраќа сигнали кога има недостаток на одредени витамини или нарушувања. За недостаток на витамин Б9 или фолна киселина, која е одговорна за нормален метаболизам, раст на клетките, регенерација на црвените крвни зрнца и работа на нервниот систем, телото ни испраќа и предупредувања.

Ви претставуваме два главни знаци дека сте во голем дефицит на фолна киселина.

Недостаток на витамин Б9: Слушајте го вашето тело!

Бледа кожа

Еден од знаците дека ви недостасува витамин Б9, кој е познат и како фолна киселина , ќе забележите дека вашата кожа е невообичаено бледа. Кожата е првата која покажува знаци на овој недостаток, ќе забележите дека е посветла, поматна и погруба. Секако, ова може да биде знак и за некои други нарушувања во организмот, но важно е да се знае дека, меѓу другото, бледата кожа може да биде предизвикана и од анемија поради недостаток на фолна киселина. Тоа е нарушување кое предизвикува намалување на еритроцитите, односно црвените крвни зрнца, што доведува до промена на бојата на кожата.

Губење на тежина

Ненадејното губење на тежината е уште еден знак за недостаток на витамин Б9. Овој симптом можете да го игнорирате доколку имате зголемена физичка активност и се префрливте на здрава исхрана со намера да изгубите тежина. Меѓутоа, ако слабеете без никаков напор, ова може да биде знак за овој проблем. Кога на телото му недостасува фолна киселина, природниот метаболизам доживува промени во форма на неочекувани флуктуации во тежината.

недостаток на витамин Б9

Недостатокот на витамин Б9 се манифестира преку слабост

Недостатокот на фолна киселина често се манифестира преку општа слабост, намалена желба за физички активности, раздразливост, низок крвен притисок, мускулна слабост и оштетен вид. Заедно со сите овие симптоми, постои можност да почувствувате и некои ментални проблеми како што се конфузија, лоша меморија и лошо расположение .

Како да се компензира овој недостаток?

Доколку сте забележале некој од овие телесни сигнали или дури и неколку од нив заедно, би било добро да посетите лекар за да ве упати на тестовите што ви се потребни. Кога овој недостаток ќе се надомести навреме, можете да избегнете сериозни и непоправливи компликации во хормоналната сфера, нервниот систем и мускулно-скелетниот систем, кои инаку може да се појават.

Недостатокот на фолна киселина може да се регулира со диета или таблети кои содржат витамин Б9. Кога станува збор за исхраната, вклучете брокула, грашок, кафеав ориз, бриселско зелје и аспарагус. Понекогаш е неопходно да се комбинираат овие два методи, па затоа најдобро е да посетите лекар кој ќе ви ја даде соодветната терапија врз основа на општата состојба на вашето тело.