Немаме однос од кога се роди нашата ќерка: Дознав што прави секоја вечер и испаднав манијак – кој е луд!?

0

Експертите истакнуваат дека страста со текот на времето опаѓа, особено кај паровите кои се долго време заедно. Според студијата спроведена во Минхен во која учествувале 3.000 луѓе на возраст меѓу 25 и 40 години, интимната врска буди најинтензивни чувства во првите 12 месеци, а потоа почнува значително да опаѓа. Причината за тоа, посочуваат, може да се објасни со тоа што на паровите им треба една година за да можат да научат сè што е потребно за да ги задоволат желбите и потребите на своите партнери. Кога ќе се достигне оваа фаза, интимната желба почнува да исчезнува.

На овој проблем јавно се пожалил анонимен маж, посочувајќи дека паднал во депресија. Својот живот го гледа низ една реченица – „Работам само за да ги платам сметките, веќе немам ни забава ни интимност“. Тој објасни дека нема интимни односи со сопругата повеќе од една деценија, а набрзо добил одговор од психотерапевт.

„Имам 37 години, жена ми 34. Со сопругата не водиме љубов 11 години, откако се роди нашата ќерка. На почетокот тоа ми беше сосема разбирливо, бидејќи тоа е нормална работа по породувањето, но таа никогаш не ја врати желбата за секс и љубов со мене“, напишал мажот и истакнал дека секогаш кога ќе го направи првиот потег, тој е одбиен.

Тој објасни дека поради целата ситуација не е сигурен дека сè уште ја сака сопругата, и дека не гледа заедничка иднина.

„Постојано се караме за најглупавите работи и сигурен сум дека тоа е поради нејзината затворената фрустрација. За да биде работите уште полоши, случајно открив што прави таа секоја вечер кога ќе заспијам. Тоа обично се случува околу полноќ. Таа зборува со нејзините пријатели на Фејсбук и постојано се жали на мене, им пишува дека не ја оставам сама и дека постојано инсистирам да водиме љубов. Излегува дека сум некој силеџија или манијак кој ја тера присилно да води љубов“, напишал очајниот маж, а потоа добил одговор од експерт:

„Вие отсликавте многу депресивна слика. Кажете ѝ на сопругата дека вашиот брак не може да опстане под овие услови и дека вашата постојана борба не е добра за вашата ќерка. Инсистирајте да работите заедно за да ја обновите вашата врска и интимна хемија или договорете се да раскинете што е можно помирно“, го советувал терапевтот.