Нема бегање за поранешните функционери на ВМРО, судот во Стразбур не ја прифаќа аболицијата на Иванов

0

Аболицијата на поранешниот претседател Ѓорге Иванов не успеа да ги спаси поранешните функционери на ВМРО-ДПМНЕ. За ова денеска одлучи судот за човекови права во Стразбур, кој соопшти дека жалбите се недозволиви, поточно осудените и обвинетите не ги исцрпиле сите правни лекови во земјава, информира Журнал.

Европскиот суд денеска ја објави одлуката според која претставките на апликантите биле предвремени, па во секој случај требаше да се чекаат одлуките на Апелација и Врховниот суд.

Адвокатот Влатко Илиевски во ноември 2017 година до Судот во Стразбур го поднесе првото барање, а потоа уште осум, кои се однесуваат на вкупно 10 оштетени. Првиот е на името на поранешниот градоначалник на Манастир, Владимир Талески, а десет дена подоцна, на Едмонд Темелко, поранешниот градоначалник на албанската општина Пустец. Во истиот месец, на истиот датум, поднесени се уште две, од Никола Груевски и еден заеднички од Тони Јакимовски и Гордана Јанкулоска.

Следната година, во февруари 2018 година, пристигна заедничката апликација на Јанкулоска и Миле Јанакиески, а по три месеци беше подготвена и онаа на Киро Тодоровски. Летото 2018 година во Стразбур пристигнува апликацијата на поранешниот прв човек на ДСК, Сашо Мијалков, а годината се затвора со пријавите на Јанакиески и Кирил Божиновски.

Заедничко за сите нив беше барањето за прекин на кривичното гонење со образложение дека не може да се повлече помилувањето што го добија од поранешниот претседател. Министерството за правда не сакаше да се пресмета со барателите и тврди дека отстранувањето е незаконско и противуставно, иако е акт на претседателот на државата.