НЕМА ИНДИКАЦИИ ДЕКА КУРТИ ЌЕ ГИ ИСПОЛНИ БАРАЊАТА: Лајчак и Ескобар денеска за ефектите од разговорите во Приштина и Белград

Нема индиции дека Приштина ќе ги исполни барањата на меѓународната заедница, додека меѓународните претставници Мирослав Лајчак и Габриел Ескобар денеска треба да ги информираат претпоставените за ефектите од разговорите што ги одржаа во Приштина и во Белград.

Мирослав Лајчак и Габриел Ескобар пред неколку дена ја напуштија Приштина доста разочарани бидејќи во одговорите на премиерот на приштинските институции, Аљбин Курти, добиле барања според кои може да се изврши деескалација.

Аљбин Курти во последните соопштенија ги обвини меѓународните претставници дека дошле во Приштина со барањата на Белград, како и дека неговата влада има поинаков однос кон нив.

Тој посочува и дека ќе инсистира на присуство на специјални полициски сили на север и дека тие не можат да се намалат додека, како што вели, „српските криминални групи“ не го напуштат Косово или не се „соочат со правдата“.

За барањето да се одржат вонредни избори на север, тој тврди дека е потребно прво да се воспостави правен амбиент и амбиент.

За ЗСО нема одговор

За да се врати дијалогот и да започне сериозна работа на формирање Заедница на српски општини, Курти бара спроведување на последниот договор од Брисел, а вториот договор од Охрид.

Во Приштина се уште немаат одговор за формирањето на Заедницата на српските општини. Курти за нацртот на таа организација зборуваше вчера во Собранието, повикувајќи ја опозицијата прво да се договорат за принципите, а потоа да почне да го пишува нацрт-статутот на заедницата.

Курти продолжува да го споменува хрватскиот модел за правата на националните малцинства, односно правата на Србите, отфрлајќи го веќе презентираниот нацрт на Менаџерскиот тим.

Се вклучи и Рама

Во подготвителниот процес за формирање на заедницата неочекувано се вклучи и премиерот на Албанија, Еди Рама, кој сам го поднесе својот предлог за нацрт-статутот, без да ги консултира Приштина и Белград.

Локалните Албанци имаат различни реакции за предлогот на Еди Рама. Од владејачкото Самоопределување велат дека не го виделе нацртот на премиерот на Албанија, опозициската Демократска партија смета дека треба да се поддржи, а Демократскиот сојуз дека само владата во Приштина е надлежна за вакви предлози.

Од друга страна, медиумите на албански јазик не се двоумат да ги објават евентуалните санкции што ги следат Аљбина Курти и неговите соработници за несоработка со меѓународната заедница. Меѓу санкциите е и замрзнувањето на визната либерализација со ЕУ, иако тоа се уште не стапило во сила.