Нема итни планови за испраќање британски воени инструктори во Украина, вели Риши Сунак

0

Британскиот премиер Риши Сунак изјави дека нема итни планови за распоредување воени инструктори во Украина.

Неговата изјава следи по коментарите на неговиот министер за одбрана, кој предложи војниците да можат да спроведуваат обука во земјата.

По коментарите на Грант Шапс, премиерот рече дека „нема британски војници кои ќе бидат испратени да се борат во сегашниот конфликт“.

Зборувајќи со новинарите на почетокот на годишната конференција на Конзервативната партија во Манчестер, Сунак рече: „Она што го кажа министерот за одбрана беше дека можеби ќе биде можно еден ден во иднина да направиме дел од таа обука во Украина. Но, ова е нешто долгорочно, не овде и сега“.

Во меѓувреме, шефот за надворешна политика на Европската унија, Жозеп Борел, во понеделникот објави дека сите министри за надворешни работи на блокот првпат се состануваат преку нејзините граници, во украинскиот главен град Киев.

„Овде во Украина, земја кандидат и идна членка на ЕУ, свикуваме историски состанок на министрите за надворешни работи на ЕУ. Тука сме да ја изразиме нашата солидарност и поддршка за украинскиот народ“, рече Борел во изјавата на социјалните мрежи.