„Нема опозиција, нема критичар“ Државата кон колапс?!

Поделбата на власта е направена многу јасно, но за жал тие не функционираат на овој начин. Првите три сили мора да бидат контролирани, критикувани и коригирани од четвртата власт, која ги вклучува опозициските партии, медиумите и општеството. Но, во опозициските партии, наместо да ја критикуваат власта, тие меѓу себе си создаваат натпревар кој од нив ќе стане дел од власта. И, на овој начин, се гаси опозицискиот и критичкиот глас, а кога ќе се згасне овој глас, тогаш државата е пред банкрот во работа, или кон колапс. Бидејќи кога нема кој да критикува, злоупотребите на службените должности се зголемуваат и зачестуваат, корупцијата сè уште постои само колку повеќе ќе цвета. Посебно, ситуацијата во албанскиот политички табор е многу сериозна.пишува Журнал.

 Владата на Ковачевски освен што не пропаѓа, ја ослабува опозицијата –

Политичката сцена во Северна Македонија е хаотична и многу чудна, се создаваат сценарија кои досега не биле размислувани. Во политиката опозицијата е таа што ја критикува и корегира власта, а кај нас тоа не се случува. Затоа што опозициските партии се гладни за власт.

Владата на Ковачевски е најинтересната што ја имала државата, толку често се менува што се добива впечаток дека составот на владата на Ковачевски се менува почесто отколку времето. Движењето Беса беше дел од владата на СДСМ-БДИ, Алтернатива беше опозициска партија во тоа време, па дури беше и во партнерство за соработка со АШ, но без да размислат двапати влегоа во Владата во првата прилика. Дури, неколку пати се обидоа да ја играат улогата на опозиција во Владата, заборавајќи дека се во соработка и одобрување на истата Влада. Значи, ги критикуваа и со нивните бројки и го продолжија животот на истата Влада, колку бесмислено и колку одвратно.

После тоа, Движењето Беса ја напушти Владата затоа што влегувањето на Алтернативата во Владата го сметаше за некоректно и непотребно и оттогаш Движењето Беса продолжува да останува во опозицискиот табор, заедно со ЛБ во опозицијата до пред неколку месеци. тоа беше и Алијанса за Албанците.

Но, сè се смени кога по долг период на преговори, АХ стана дел од Владата, заземајќи ги сите позиции на Алтернатива, па дури и повеќе. Во меѓувреме, на Алтернативата и се „соголени“ сите позиции што ги имаше и исфрлена од Владата.

Овие вториве бесрамно излегуваат и изјавуваат дека од денот кога сме исфрлени од Владата ќе бидеме опозициска партија, но како е можно ноќе да бидеме на власт, а преку ден во опозиција. И ова има објаснување, се случува кога ќе дојдеш на власт на нелегитимен начин.

Тоа значи дека на албанската политичка сцена останаа само Движењето Беса и Алтернатива кои некогаш беа партија, но група незадоволни се отцепија и основаа нова партија со името Алтернатива денес го носи. Имајќи предвид дека двете партии доцнат на политичката сцена и не се добро консолидирани, затоа власта нема да чувствува страв или притисок што може да биде надгледуван од некого.

Корупцијата со слаба опозиција ќе цвета, бидејќи и тогаш беше присутна-

Корупцијата е најверојатно најспоменуваниот збор во Северна Македонија, ја спомнуваат оние кои корумпираат и се корумпирани, оние кои се борат против неа и оние кои се плашат од неа, така што секој што го разбира зборот корупција ја споменува во секој разговор кога се зборува за иднината на земјата и политиката во земјата. Но, корупцијата како грижа не ја споменуваат само граѓаните, странските амбасади отсекогаш биле критички настроени кон оваа појава, а во последно време овие критики се повторуваат особено од американската амбасада во Скопје, а дополнително се преточени и во конкретни постапки. .

Северна Македонија е рангирана на 85-тото место од вкупно 180 земји според најновиот Индекс за перцепција на корупцијата, што годишно го објавува Транспаренси Интернешнл. Новопристигната во американската амбасада во Скопје, Прајс Агелер, таа рече дека културата дефинитивно мора да се промени, а за ова ни треба и политичка волја, борбата против корупцијата е во интерес на сите, но најмногу на младите кои поради корупција се напуштање на државата

Но, сега на овие опозициски партии треба да им помогнат и медиумите, невладините организации, академиците, интелектуалците, само во оваа форма критичкиот глас, контролата врз постапките на власта да биде на вистинско ниво, за да не се создаде доволно простор. за злоупотреба или корупција што директно го оштетува државниот буџет. Тоа може да го оштети и демократското функционирање на државата.