Ненадеен симптом кој е предизвикан од екстремна топлина

Некои здравствени ризици доаѓаат со топлото време, од кои некои се очигледни, како што се изгореници од сонце и дехидрација. Поретки здравствени проблеми што може да се појават при пораст на температурите е дијареата.

Различни нарушувања можат да предизвикаат дијареа за време на екстремни жештини, велат експертите, пишува Verywellhealth.com .

„Кога надвор е жешко, одредени работи можат да предизвикаат стомачни проблеми како дијареа“, вели Саураб Сети, гастроентеролог со седиште во Фремонт, Калифорнија.

Сепак, постојат некои чекори што можете да ги преземете за да ги намалите шансите да го доживеете овој несакан ефект на топлото време.

„Нема еден одговор зошто се случува ова, но може да има некои фактори кои придонесуваат“ за кои можете да се подготвите, изјави Дана Залкин, гастроентеролог, за Verywell.

За да останете здрави во топлите летни денови би било добро да знаете како правилно да ја чувате храната.

Што предизвикува дијареа за време на екстремни жештини?

Постојат различни причини за дијареа поврзана со топлина, вклучувајќи бактерии од недоволно зготвена храна, дехидрација и одредени здравствени нарушувања.

Бактерии од неправилно подготвена храна

Една од главните причини за летна дијареа е бактерискиот гастроентеритис, еден вид заразен гастроентеритис.

„Потоплите температури го олеснуваат развојот на бактериите во храната“, рече Сети. Јадењето храна со многу бактерии може да ви предизвика гастроентеритис, што ве разболува и може да предизвика дијареа“.

Потоплите температури се причината зошто бактерискиот гастроентеритис е почест во лето, додаде Залкин.

Различни видови бактерии можат да предизвикаат бактериски гастроентеритис, вклучително и E. coli и Salmonella.

Диетите што луѓето обично ги јадат на потопли температури исто така може да играат улога, рече Сети.

„Во топло време, луѓето често јадат повеќе салати, овошје или храна што можеби не се чувала во ладилници“, објасни тој. „Доколку не се грижите за овие намирници правилно, тие можат да содржат бактерии кои предизвикуваат труење со храна, што доведува до дијареа.

Дехидрација

Други здравствени проблеми кои се вообичаени во лето – имено дехидрација и болести поврзани со топлина – исто така можат да придонесат, рече Сети.

„Топлото време ве тера да се потите повеќе, што може да доведе до прекумерно губење на вода од вашето тело“, објасни тој. „Кога сте дехидрирани, тоа може да влијае на вашиот стомак и да предизвика дијареа.

Воспалителна болест на цревата

Некои истражувања, исто така, покренаа прашања за тоа дали луѓето со воспалителна болест на цревата (IBD) може да доживеат посериозни симптоми, вклучително и дијареа, за време на потоплите температури.

„Постојат некои студии кои сугерираат дека постои зголемен ризик од појава на IBD во потоплите месеци, [но] не мора да знаеме дали тоа е [поврзано] со самото време или со други работи, [како] промена во диета или дехидрација“, објасни Залкин.

Исто така, вреди да се напомене дека психолошкиот аспект на топлината може да биде поврзан овде; Сети додаде: „Самото топло време директно не ја влошува воспалителната болест на цревата, но чувството на стрес од топлината може да ги влоши симптомите кај луѓето кои го имаат“.

Ако имате чувствителен гастроинтестинален тракт, треба да останете во ладни простории.

Генерално, долгото останување на екстремна топлина може да биде опасно, додаде експертот Сети.

Обидете се да не останете долго на топли места и да најдете начини да се разладите“, нагласи експертот.