НЕОБЈАСНИВ ФЕНОМЕН – Мистериозната планина обвиена во тајност повторно е во фокусот на светската јавност: ‘Ова не е шега…’

0

Во обичен град во рурална Јапонија, ентузијастите тврдат дека пронашле 3.000 предмети од вонземско потекло, поврзани со вековната митологија околу древна планина.

Висока конусна планина што компасите не можат да ја разберат. Мегалити во облик на сфинги распоредени во близина во шема. Чудни антички урнатини на заборавена цивилизација опкружена со дивина.

500 метри високата планина Сенганмори во префектурата Фукушима е обвиткана со мистерија. Надвор од Јапонија, Фукушима е најпозната како регион најтешко погоден од разорното цунами во Тохоку во 2011 година, кое предизвика топење на нуклеарните реактори и предизвика многу приказни за мутанти растенија и инсекти низ префектурата, пишува Дејли Меил.

Но, повеќе од 30 години, изолираното село Ино – на страната на планината Сенганмори – исто така е поврзано со тајните на светот, при што десетици илјади патници секоја година го посетуваат за да се уверат.

Во обичен град во рурална Јапонија, ентузијастите тврдат дека пронашле 3.000 предмети од вонземско потекло, поврзани со вековната митологија околу древна планина.

Приказната започнува во 1972 година. Сведоците пријавиле голем објект во облик на конус кој емитува светлина во близина на мистериозната планина Сенганмори. На 25-годишна возраст, Цугио Киношита е убеден дека видел нешто вонземско додека планинарел со пријателите.

По видувањето, Киношита ќе продолжи да го посветува својот живот на проучување на неидентификувани летечки објекти.

Во годините што следеа, малиот „град“ Иино (сега интегриран со градот Фукушима) постојано прераснуваше во жариште за вонземјани и ентузијасти.

Од 1992 година, розовиот музеј во облик на НЛО Фуреаикан на планината собрал и распоредил 3.000 артефакти – можни докази за вонземски живот.

Овие наводно вклучуваат доверливи документи на ЦИА кои содржат записи за истражување на НЛО.

Околу 30.000 луѓе секоја година одат на посета во музејот, околу кој жителите ја граделе својата заедница. Зборувајќи со жителите на Фукушима во 2020 година, на новинарот на Japan Forward му беше кажано: „Сенганмори не е шега. Тие (НЛО) навистина се појавуваат во таа област…“

Ентузијастите веруваат дека „мистериозната пирамидална форма на Сенганмори и силното магнетно поле во неговиот подземен дел се поврзани“, а планината, велат тие, делува како еден вид антена за посетителите во вселената. Само во 2022 година, тие добиле 452 извештаи за видувања во и околу Јапонија. Тие можеа да потврдат дека доказите не се фалсификувани во 149 случаи.

Циниците би можеле да погледнат во лабораторијата и музејот и туристичките ситници и да се смеат на приказните за мистериозната планина, дом на вонземски живот.

Но, просперитетната туристичка индустрија на Иина постои само затоа што приказните околу Сенганмори постојат со векови, само за новите генерации да основаат одредени институции кои се прашуваат што предизвикало толку многу космички необичности да бидат на едно место.