Непотизмот во судството уште повеќе ја намалува довербата во судството!

0

Судството е третата власт според редоследот на овластувањата, која мора да ги контролира другите две власти, законодавната и извршната. Но, во Северна Македонија оваа моќ стагнира и се чини дека е нефункционална. Ова не е мислење, туку факт заснован на резултатите од истражувањето спроведено истата година, каде довербата во судството претрпе драстичен пад од 8%, што беше алармантна бројка што загрижуваше и од Американската амбасадорка, Кејт Бернс. Но, оваа доверба уште повеќе ќе се намали кога секој ден ќе видиме и слушаме како децата на разни функционери во обвинителството и судството се унапредуваат на функции. Непотизмот е многу раширена појава кај нас, дури е присутен во секоја институција. Секаде е штетно, но создава поголеми последици во правосудниот систем кој е алка на безбедноста во државата. А, во моментот кога во државата владее несигурност, расте очајот и се зголемува напуштањето на државата,пишува Журнал.

Непотизмот го зароби судството –

Досега вршител на должноста генерален секретар беше Весна Толева, односно в.д. шефица на нејзиниот сопруг. Претседателката на Антикорупциската комисија, Билјана Ивановска, изјави дека има доволно елементи за да се создаде предмет како резултат на тоа што мажот и жената се вработени во иста државна институција.

Таа оцени дека ваквото вработување првично не е етички, додека е законско, систематизацијата ќе се анализира во Судскиот совет. Мартин Толев, синот на Весна и Наце, лани во февруари беше ангажиран како нов судски соработник во Вишиот управен суд.

Поинаква во трката беше државниот секретар Јулијана Георгиевска, која доби само шест гласа „за“ и седум „против“, додека Толева 12 гласа „за“ и еден „против“. Шефот на Судскиот совет Весна Дамева првично извести дека во интерната анкета Толева добила 11 гласа, а Георгиевска 14 гласа. Вработените беа изненадени зошто членовите на Судскиот совет не го земале предвид мислењето и не гласале во анкетата.

Антикорупциската комисија во април минатата година добила известување дека Барлет Џафери, синот на претседателот на Собранието, Талат Џафери, успеал да се пријави на академијата без да ги исполни условите за ова, поточно без полагање правосуден. Но, со ова темпо може да се каже дека без да се завршат истрагите на антикорупциската комисија против него, Барлет Џафери ќе биде во позиција самиот да истражува криминал.

Значи, се уште не е јасно како Барлет Џафери, како успеал да влезе во Академијата за судии и јавни обвинители, се најде на објавената листа како еден од идните обвинители на државата.

Инаку, именувања и селекции во правосудството имаат долга традиција да се прават со партиски или семејни влијанија, Државната комисија за спречување на корупција има забелешки за начинот на кој е избран прв човек во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран Криминал и корупција изјави шефот на антикорупциска Билјана Ивановска, нагласувајќи дека јавните фотографии на новиот шеф на Обвинителството Ислам Абази со првите луѓе на ДУИ оставиле простор да се верува дека „имало влијание“. .

Каква е довербата во судството според последната анкета?

Само 4 отсто од испитаниците имаат целосна доверба во судството, покажува најновото истражување на ИРИ. Претходните истражувања покажаа дека 8 отсто од анкетираните граѓани на Република Северна Македонија целосно му веруваат на судството, една година оваа доверба бележи драстично намалување. Во наведената анкета очигледно е намалена довербата во Обвинителството, полицијата, здравствениот систем, работата на Владата, образованието.

Тоа покажува дека довербата во судството и правосудните институции е загрижувачка бидејќи е многу ниска, а позагрижувачки од тоа е фактот што довербата не само што оди нагоре и надолу. И ова се докажа дека во текот на годината од 8% падна на 4%, а не се знае каде ќе заврши овој процент следната година.

Затоа, за да се придвижи напред, Северна Македонија е должна, покрај сите други реформи, да направи соодветни и многу неопходни реформи во правосудниот сектор, прво со негово отстапување, потоа дозволувајќи му да функционира без политички притисок, за да имаат целосно значење како поправна моќ.