НЕ БИЛЕ СИТЕ ВЕРНИ КАКО ПУТИН! Еве кои разузнавачи решија да побегнат од Русија и се ставија ВО СЛУЖБА НА ЗАПАДОТ

0

Владимир Путин најголемиот дел од својата разузнавачка кариера ја помина во Источна Германија

Руската агресија против Украина, во која авионите, ракетите и оружјето развиени во времето на СССР се користат во значителна мера, ги разбуди старите духови во руската и меѓународната разузнавачка заедница. Иако точниот број не е познат дури и денес, меѓу 1970 и 1989 година, најмалку 173 дисиденти, поранешни воени офицери и членови на разузнавачките служби на КГБ и ГРУ пребегнале од тогашниот СССР во западните земји . Исто така, најмалку 530 високи припадници на Министерството за внатрешни работи (тогаш наречено НКВД) побегнале во европските земји, најчесто во Западна Германија, Франција и Велика Британија.

Самиот Владимир Путин во неколку наврати јавно кажа дека е „исклучително горд на својата кариера како разузнавач на КГБ“. Путин никогаш не го криеше своето разочарување од распадот на СССР и демонтирањето на КГБ, која до падот на Берлинскиот ѕид беше најголемата и најважната служба за безбедност не само во СССР, туку практично во сите земји од Варшавскиот пакт.

Иако Чехословачка, Полска, Романија, Бугарија и Источна Германија исто така имаа свои безбедносни и разузнавачки служби (особено озлогласената источногерманска ШТАЗИ), КГБ практично беше службата „чадор“ за сите овие земји, а руските офицери и агенти слободно се движеа низ целиот варшавски блок.

Кариера во Германија

Самиот Путин најголемиот дел од својата разузнавачка кариера го помина во Источна Германија, во Дрезден и Источен Берлин. По завршувањето на обуката во 401-от оддел за обука на КГБ во градот Охта, во близина на Ленинград (денешен Санкт Петербург), Путин како млад офицер најпрво работел во Втората главна управа на КГБ, чија главна задача била контраразузнавање. Тоа, всушност, беше само „фенси“ термин за она со што Втората управа првенствено се занимаваше: производство на политичка пропаганда, следење на неистомислениците и спречување на секој обид за јавна критика на Комунистичката партија или раководството на Советскиот Сојуз. Путин тука се истакнуваше и, според сведочењето на други агенти, „можеше секој ден да пишува страници и страници со памфлети и текстови за политичка пропаганда“. Во 1978 година, Путин беше унапреден и префрлен во Првата управа на КГБ, која беше одговорна за следење на локацијата и активностите на сите странски државјани во СССР. И ова, се разбира, беше само официјалното име – Првата управа се занимаваше со мониторинг на странски дипломати, амбасади и конзулати.

Путин како „исклучително талентиран агент“ го продолжил своето образование во 1984 година на Дипломатскиот универзитет во близина на Москва, каде студирал разузнавачки работи во странски земји. По падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година, Путин се вратил на Универзитетот во Ленинград, каде што работел на својата докторска теза.

Сепак, не сите разузнавачи во КГБ и воената служба на ГРУ беа задоволни од состојбата во земјата и безбедносните служби како Путин. Кога Леонид Брежњев стана секретар на Врховниот совет во 1977 година, набрзо следеа длабоки промени во безбедносниот апарат, кој врвот на партијата го сметаше за „мрзлив, бавен и без реални резултати, особено во однос на односите со САД“. 

Јуриј Андропов, кој го наследи Брежњев во 1982 година, изврши натамошна „чистка“ во рамките на истите служби, а повеќе од 2.000 разузнавачи беа разрешени, префрлени или дури и уапсени. Претходно, кон крајот на 1970-тите, случаите на високи дисиденти станаа толку вообичаени што универзитетите низ СССР се плашеа да испраќаат свои научници на меѓународни конгреси во странство, додека руските дипломати во амбасадите беа практично постојано следени. Во исто време, врвот на Комунистичката партија сакаше по секоја цена да избегне нов „случај Безменов“.

Еден од клучните разузнавачи на КГБ

Јуриј Безменов пребегна во Канада, а подоцна и во САД во раните седумдесетти години, а неговиот случај ги полнеше колумните на западниот печат повеќе од една деценија. Официјално како новинар и известувач, Безменов всушност бил еден од клучните разузнавачи на КГБ за следење на советските дипломати. Начинот на работа и техниките за следење на дипломатите, кои Путин ќе ги усвои додека работи во Првата управа, всушност во најголема мера ги разви Безменов. По бегството на Запад, Безменов стана еден вид „медиумска ѕвезда“, често зборувајќи и пишувајќи за работата на советскиот систем, како и за самата КГБ. Подоцна, тој дури доби и своја емисија на канадската телевизија CBS, каде често зборуваше на руски и го споредуваше животот на луѓето на Запад и во СССР.

Безменов најверојатно им помогнал на САД да го регрутираат Аркадиј Шевченко, дипломат кој четири години ќе испорачува државни и дипломатски тајни од највисоко ниво на ЦИА. Во 1973 година Шевченко беше избран за потсекретар на Обединетите нации и за тоа време продолжи да соработува со американските служби. Тој официјално пребегна на Запад во 1978 година, откако на ЦИА и достави стотици документи поврзани со плановите на СССР да избегне ограничување на нуклеарната програма и да продолжи со нејзиниот развој, пишува Ал Џезира.

Виктор Суворов е, заедно со Безменов и Шевченко, еден од највисоко рангираните руски дисиденти. Суворов, чие вистинско име е Владимир Резун, студирал на Воената дипломатска академија во Москва од 1970 до 1974 година. Оваа академија, позната и како Конзерваториум, ги обучувала највисоките дипломати, кои работеле и како „разузнавачи“. Тие агенти имаа многу полесна работа во споредба со „обичните“ воени и полициски службеници на ГРУ и КГБ, како Путин, бидејќи својата работа ја извршуваа под дипломатски имунитет.

Под заштита на МИ6

До неговото бегство на Запад, Суворов работел како агент на воената разузнавачка служба ГРУ во Женева, во рамките на постојаната мисија на СССР во канцеларијата на Обединетите нации. Како исклучително посветен и талентиран, Суворов за многу кратко време го достигна чинот мајор и практично раководеше со сите разузнавачки активности во Швајцарија. Сепак, на почетокот на 1978 година, Суворов добил информации од неговите соработници во Москва дека ќе биде „одговорен“ за неуспесите на другите агенти. Она што не го знаеја во Москва е дека Суворов веќе долго време бил во контакт со британските служби и опширно ги договарал условите за неговото бегство на Запад.

Во првите денови на јуни 1978 година, Суворов, неговата сопруга и двете деца едноставно исчезнаа од нивниот стан во Женева. Десет дена подоцна, Суворов се појави со семејството во Лондон, каде уживаше во заштитата на еден од тогашните шефови на МИ6, Роберт Фурлонг. Подоцна продолжил со разузнавачка работа за британските служби како аналитичар.

Владимир Резун го задржал својот разузнавачки идентитет Виктор Суворов за неговата писателска и книжевна кариера. Напиша неколку книги врз основа на неговите лични активности и искуства во рамките на службата ГРУ. Така, неговата книга „Ослободители“ зборува за советската инвазија на Чехословачка во 1968 година, во која учествувал како млад офицер. Книгата „Внатре во советската армија“ ја опиша деталната организација, доктрината и различните видови стратегии на Советската армија. Суворов го напиша и продолжението „Внатре во советскиот воено разузнавачки апарат“, книга за специјалните единици „Спецаназ“ и автобиографијата „Аквариум“, која воедно е и негова најпозната книга . Суворов стана познат и како експерт за текот на Втората светска војна, за која напиша 10 книги.