Не е важно што јадете, туку и кога јадете

Луѓето кои прескокнуваат оброк, јадат во движење или јадат доцна навечер имаат полошо здравје од луѓето кои јадат редовни семејни оброци

Авторите на анализата на нутритивните ефекти врз основа на навиките во исхраната сугерираа дека времето на оброци, како и групните оброци, имаат позитивни ефекти врз здравјето и исходот во исхраната.

Научниците ја објаснуваат оваа појава со тоа што секој орган има свој часовник, имено има време кога работат нашиот црн дроб, цревата, мускулите и другите органи, како и време кога се одмораат.

Овие метаболички циклуси се клучни за процесите од дигестија на холестерол до создавање гликоза и треба да бидат активни кога јадеме и да се одмориме кога не јадеме.

Овие наоди водат до заклучок дека ограниченото време за јадење претставува промена на животниот стил што ќе им помогне на луѓето да не се здебелат.

Според научните истражувачи од Кралскиот колеџ во Лондон и Универзитетот во Сао Паоло, нарушената исхрана може да доведе до појава на разни болести како дијабетес тип 2, висок крвен притисок, дебелина и други.

„Има одредена вистина во изреката „Јадам појадок како крал, ручам како принц и вечерам како сиромашен“, вели др. Герда Пот, предавач на Кралскиот колеџ во Лондон. „Сепак, потребни се повеќе студии.