„Не е дете, високa била 1,75 сантиметри“ – професорот по безбедност вели дека треба да се покаже како Вања излегла од зградата

0

Професорката на Факултетот за безбедност, Светлана Николоска, ја анализирала секоја информација за двојното убиство на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски.

Фокусирајќи се на употребата на вториот автомобил за киднапирање на Вања, Николоска вели дека тоа е умислено, бидејќи првиот бил повисок, а во вториот автомобил го сокриле девојчето.

„Многу е важно да се утврди мотивот, но исто така е многу важно да се утврди односот меѓу осомничениот и сторителот. Според досегашните изјави имало врски. Вања е однапред смислен избор на жртвата, не е случаен, но мора да се утврди мотивот. Од она што беше изнесено во јавноста, од сите истраги, од снимките се гледа дека тука е автомобилот кој е во сопственост на велешанецот, а лицето е пријавено како исчезнато. Тој автомобил што се вози е донесен во Скопје, некој треба да има информација на кои патишта не функционираат безбедни места во Скопје. Еден случај е во Велес, а на него работи велешката полиција. Веројатно и тоа возило поминало низ старите патишта, но во Скопје дошло до центарот. Девојчето е однесено од центарот. По киднапирањето на Вања веќе има два автомобили. Првиот автомобил е повисок, и тоа по дизајн. Она што треба да го направи полицијата е врз основа на сите камери да се утврди дали ги има во самиот објект, дали девојката излегла од зградата или делото е извршено во зградата. Дали е направено нешто во зградата за да се стави девојката под контрола? Таа не е мало дете за крадење и бегање. Станува збор за девојче 1,75 сантиметри. Некој мораше да употреби сила, дали е нападната, дали нешто му било ставено да се онесвести, на кој начин била спакуван и како била извадена од зградата“, изјави Николоска на КликПлус на ТВ21.