Не можеме без телефонот, а не знаеме какви болести предизвикува: Внимавајте

Таканаречената високо-енергетска видлива светлина (HEV), позната и како сина светлина, емитувана од дигитални уреди како паметни телефони, компјутери и телевизори, стана сеприсутна во нашите животи.

Иако е неопходно за секојдневна комуникација и работа, продолжената изложеност на сина HEV светлина може да има потенцијално штетни ефекти врз нашите очи и кожа. Еве зошто е важно да знаете што е тоа и како можете да се заштитите.

Штетни ефекти на сината HEV светлина врз очите

Замор на очите – Зјапањето во екраните на дигиталните уреди долго време може да предизвика замор на очите. Сината HEV светлина има висока енергија и се расфрла побрзо, што може да го зголеми напрегањето на очите при фокусирање.

Несоница – Изложеноста на сина светлина пред спиење може да го наруши природниот циклус на спиење бидејќи го инхибира производството на мелатонин, хормонот кој го регулира сонот. Ова може да предизвика проблеми со несоница и полош квалитет на сон.

Штетни ефекти на сината HEV светлина врз кожата

Фото-стареење – Долготрајната изложеност на сина HEV светлина може да придонесе за процесот на фото-стареење, односно предвремено стареење на кожата. Ова се манифестира во форма на брчки, темни дамки и губење на еластичноста на кожата.

Зголемен ризик од оштетување на кожата – Сината HEV светлина може да го зголеми оксидативниот стрес во епидермисот, што може да доведе до оштетување на ДНК и да го зголеми ризикот од рак на кожата.

Како да се заштитите

Филтри за екранот – Поставувањето филтри на екраните на уредот може да ги намали емисиите на сина светлина и да го олесни гледањето, намалувајќи го напрегањето на очите.

Намалување на времето поминато на екранот – Правилно управување со времето поминато пред дигитални уреди може да ја намали изложеноста на сина светлина и да им помогне на вашите очи и кожа да закрепнат.

Ноќен режим на екран – Многу уреди имаат ноќен режим кој автоматски ја намалува емисијата на сина светлина во вечерните часови за да го олесни спиењето.

Користење на крем за сончање – Кремите кои содржат антиоксиданси можат да помогнат во заштитата на кожата од оксидативен стрес и оштетување предизвикано од сината HEV светлина.