,,Не се кае за она што го направил!” – Момчето – убиец мирно спие, ги гледа само своите интереси, но тоа не е најлошо…

0

Момчето убиец нема проблеми со спиењето и апетитот, додека родителите секојдневно тагуваат за непоправливите загуби во масакрот што го изврши младото чудовиште.

Малолетниот сторител на делото во ОУ „Владислав Рибникар“ мирно спие во болничкиот кревет, како бебе, дознава српска Република од извор Клиниката за неврологија и психијатрија за деца и младинци.

Тој ја добива сета потребна грижа и поддршка, а изворот поради обврската да го чува целото знаење доверливо, не смее да открива детали за него, иако пишувањето на Република потврдува дека тој досега покажал различни емоции, но не и очекувано каење за злосторството и очајот поради масакрот од огромни размери. 

Никој не го очекуваше тоа што се случи, момчето монструм да биде без емпатија и да може мирно да спие по тоа што го направи. Никој од нас не може да разбере како се однесува тој тинејџер. Тој воодушевува со своите изјави и однесување. Цела ноќ спие мирно. Гледа само за свои интереси. Лекарите и експертите го набљудуваат и кога знае и кога не сфаќа дека е предмет на нивниот интерес. Помина премногу време од масовното убиство и одамна требаше да бидат готови некои анализи од неговиот мозок – вели изворот на Република.

Истовремено со вештачењето на неговата моментална психолошка состојба, лекарите бараат знаци кои можеби укажувале на психичка нестабилност на момчето во периодот додека го планирал делото, но и на онаа што му претходела. 

Во своето основно училиште на 3 мај убил три девојчиња во ходникот и училишен чувар, а крвавиот пир го продолжил влегувајќи во класот пред крајот на првиот час во училницата по историја, каде што ја застрелал прво наставничката, која тешко ги ранил, а потоа и школските другари. Таму убил уште пет девојчиња и едно момче, а освен учителката повредил уште пет ученици. 

На денот на злосторството, за кое веднаш слушна цел свет, таткото е уапсен и оттогаш е во притвор во Централниот затвор. Нему му се суди затоа што на синот му дал пристап до оружје и го научил да пука во стрелиште, а на мајка му затоа што на еден од испуканите куршуми и’ биле пронајдени отпечатоци од прсти. На две одговорни лица од стрелиштето им се суди и за давање лажен исказ во врска со обука на малолетници да пукаат.