НЕ СУМ ПОВЕЌЕ РАНЕТА ВОЛЧИЦА- Колинда во ново интервју изјави: Живеам по свое, не се правдам никому, НЕЗАВИСНА СУМ И СВОЈА

Поранешната хрватска претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ зборуваше за деталите од нејзиниот приватен и професионален живот во новото интервју за магазинот Глорија .

По мандатот, кој заврши пред три години, таа ја продолжи кариерата во Меѓународниот олимписки комитет, а со оглед на тоа дека се уште е прилично зафатена, откри како изгледа нејзиниот живот во моментов.

Живеам според своето, она што ми го носи секој ден, сама и мое, никому не се оправдувам“, ја цитираше песната „Вучица“ од Емина Араповиќ, но со објаснување:

„Едноставно, повеќе не сум ранет волк. Сега сум независен и сам. Не сум член на ниту една партија и го работам она што навистина го сакам.

Таа откри и дека работи во Меѓународниот олимписки комитет како волонтер и дека нема плата, но дека минатата година посетила 40 градови благодарение на овој ангажман.

„Поминав само неколку недели во Хрватска – и тоа не во едно парче. Во придружното писмо со статусната картичка new miles&more, ми напишаа дека во последните две години поминав исто толку милји како да сум патувал до Месечина речиси четири пати.Изгледа дека оваа година ќе има многу патувања, но ќе морам да почнам да ги избирам повеќе од претходно“, објасни таа.

Таа зборуваше и за нејзиниот сопруг Јаков и откри зошто речиси никогаш не ја придружува на јавни настани.

„Не сакаше, па и до ден-денес не сака да се експонира. Тој не е личност која сака внимание на јавноста, но одлично си ја вршеше работата и ужива“, објаснува Колинда.

Колинда Грабар-Китаровиќ, 11.11.2018

„Кога бев амбасадор во САД, тој се приклучуваше на разни клубови на сопружници на дипломати и американски функционери и се запозна со многубројни познаници. Тој, на пример, беше добар со сопругата на шефот на ЦИА, па го посети седиштето во Ленгли. Веројатно уживаше во тоа што е еден од ретките мажи во тоа женско општество, а неговите колеги многу го сакаа“, рече таа.

Сепак, таа вели дека не се знае многу за тоа бидејќи е затворен и нејзиниот сопруг не сака да зборува за тоа.

„Многумина го молеа за интервјуа, но тој беше принципиелен и никогаш не се согласуваше“, рече таа.