„Ние ја признавме независноста на Косово“ – Милатовиќ во својата прва официјална посета ја спомена ситуацијата во Косово – ова е нивниот став (фото)

Претседателот на Црна Гора, Јаков Милатовиќ, денеска изјави дека за него е важно да се стави под контрола ситуацијата на северот на Република Косово и да се деескалираат односите меѓу Белград и Приштина, како и дека тоа е приоритет во Србија, но и во Црна Гора, која е нејзин сосед.

Ова го изјави на заедничка прес-конференција, на прашањето дали по разговорот му е појасна ситуацијата на Косово и Метохија.

– Искрено го поддржуваме дијалогот меѓу Белград и Приштина и сакаме тој дијалог да заврши во корист и на Белград и на Приштина. Не се радувам на тензиите и повторно апелирам за деескалација и ги поздравувам напорите на Белград за тоа и знам дека Вучиќ направи многу за да дојде до таа деескалација. За танго се потребни двајца. Позицијата на ЕУ и дијалогот што постои во рамките на платформата презентирана од ЕУ е она што Подгорица го поддржува во овој момент – рече црногорскиот претседател.

Според него, најважно е да двете страни да се фокусираат на теми кои ги зближуваат, и дека клучното е да ја залечат врската.

– Сигурно 95 проценти од темите се оние кои нè зближуваат и тоа треба да биде нашиот фокус. Има и такви каде што немаме исти ставови, секако дека едно од нив е и прашањето за Косово. Сметам дека официјална Црна Гора и Белград треба во наредниот период да им пристапат на темите што нè оддалечуваат посодржајно, ставајќи се во нивна кожа и отворено разговарајќи. Знаете дека Црна Гора ја призна независноста на Косово во 2008 година. Мислам дека треба да бидеме доволно луѓе и политички писмени за да ја разбереме позицијата на Србија кога станува збор за нејзиниот став за она што таа вели дека е дел од нејзината територија – рече тој.