Ники Хејли објави кандидатура за претседателка на САД во 2024 година

Поранешната американска амбасадорка во ОН, Ники Хејли денеска објави дека ќе се кандидира за претседател во 2024 година, предизвикувајќи го колегата републикански кандидат Доналд Трамп предлагајќи „нова генерација“ на лидерство во Вашингтон.

„Јас сум Ники Хејли и се кандидирам за претседател“, рече 51-годишната поранешна гувернерка на Јужна Каролина и ќерка на индиски имигранти во видео изјава

„Време е за нова генерација на лидерство – повторно да ја откриеме фискалната одговорност, да ја обезбедиме нашата граница и да ја зајакнеме нашата земја, нашата гордост и нашата цел“.