Николовски: Северна Македонија е лидер во регионот во искористувањето на средствата од ИПАРД програмата

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги распредели првите решенија од вкупно 2453 барања за набавка на трактори.

На јавниот настан во Битола, министерот во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Лупчо Николовски истакна дека поддршката за земјоделците е континуирана, додека Македонија од Вејрут е лидер во регионот по искористување на средствата од ИПАРД програма.

„На јавниот повик рекордни 2.453 барања кои целосно ги исполнуваат критериумите достигнаа рекорд. Во Битола почнавме со доделување и реализација на првата фаза од склучување договори, која опфаќа 730 решенија. Договорите се со вкупна вредност од околу 500 милиони денари, обезбедени преку програмата за рурален развој“, потенцираше министерот Николовски и додаде дека како предводници во користењето на ИПАРД програмата, како држава не сме вратиле ниту едно евро на европската. буџет, како што беше во 2007 и 2015 година, кога не беа искористени 55 милиони евра за модернизација во земјоделството.

Министерот за МБПЕУ Лупчо Николовски на средба со земјоделците од Пелагонија предупреди на можноста за искористување на средствата од ИПАРД-3 програмата, која за Северна Македонија е зголемена за 62 отсто.

„Тоа е голема предност, голема чест од Европската комисија поради успешната организација, поради водечката позиција и поради успехот во ИПАРД-2. Летово сите повици во рамките на ИПАРД-3 програмата ќе бидат објавени со рекорден буџет“, рече Николовски.

Според директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, Манастир е еден од најдобрите градови по бројот на пријавени за набавка на трактори.