Николоски: Идејата за поефикасна администрација ја направивме со намалување на бројот на институции

Александар Николовски, заменик и член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, изјави дека ќе има дополнително намалување на бројот на директори во владините институции. Во гостувањето во емисијата „Топ тема“ на телевизија Телма, Николоски, кој се очекува да биде именуван за вицепремиер и министер за транспорт, нагласи дека овие измени ќе опфатат и намалување на бројот на економски директори во болниците и различните агенции.

„Точно е дека го намаливме бројот на институциите во државата за околу 20 отсто и за дваесет отсто од она што конвенционално го кажаа официјалните ставови“, вели Николоски.

Тој додаде дека болниците повеќе нема да имаат двајца директори, туку само еден за клинички работи, додека Фондот за иновации и Агенцијата за енергетика се меѓу оние кои ќе бидат укинати или ќе имаат длабински испитувања.

Николоски изрази уверување дека овие реформи ќе доведат до подобро управување и поефикасна услуга на граѓаните. Реформите доаѓаат во време кога ВМРО-ДПМНЕ се подготвува да преземе повеќе владини обврски по неодамнешните избори.