НОВИНАРКА НА ТАЈНА ЗАДАЧА ЈА ОТКРИ ТЕМНАТА ТАЈНА НА ФАЈЗЕР! Експерт потсетува на МИЛИЈАРДИ кои компанијата ги исплати поради ИЗМАМА!

Американската фармацевтска компанија „Фајзер“ призна дека произвела варијанти на корона вирусот отпорни на третман за да го тестира својот антивирусен лек.

Оваа вест одекна во светските медиуми и започна огромна полемика на социјалните мрежи.

Од една страна, има такви кои тврдат дека сега е официјално јасно дека пандемијата на коронавирус потекнува од една од лабораториите и дека сите теории на заговор се точни, а од друга страна има и такви кои велат дека ништо ново не е откриено и дека тоа е стандардна процедура за производство на лекови и вакцини која постои одсекогаш.

Фајзер

Гостин на „Пулс на Србија“ беше д-р Елеонора Гвозденовиќ , инфектолог кој зборуваше за науката и коронавирусот.

Таа прво рече дека секој резултат во науката има многу обиди и неуспеси зад себе.

– За да се постигне каква било цел во науката, потребно е да се направат многу експерименти, обиди и неуспеси. Науката е прекрасна работа, но е забавна за оние кои го прават тоа, и мора да бидат крајно упорни во забавата , како кога децата прават нешто од блокови или песочна кула. За да се дојде до позитивен резултат треба да се надминат многу неуспеси – започна Гвозденовиќ.

После тоа, таа го коментираше тврдењето дека коронавирусот потекнува од лабораторија.

– Не можеме да кажеме дека нешто е или не е ако не го знаеме. Ова не се случува само во медицината, оваа ситуација е и во технологијата, со беспилотни летала кои убиваат луѓе. Иако примарната употреба на дронови не беше за тоа. Не верувам дека вирусот е намерно ослободен, дури и да е произведен во лабораторија , тогаш поверојатно е дека е случајно излезен.

Гвозденовиќ брзо го отстрани сомнежот од шокантното тврдење на американски новинар, кој бил на тајна задача.

На социјалните мрежи се појави видео во кое еден од водачите на „Фајзер“ се изложува на новинар кој бил во тајна мисија и вели дека компанијата учествува во создавањето мутирани верзии на вирусот со цел да се развијат нови вакцини како превентивна мерка.

– За да се направат нови лекови или вакцини, мора во лабораторија да се одгледуваат разни соеви на вируси, бактерии… Потоа на тие соеви се тестираат лековите, за да се види нивната ефикасност. Ако не делуваат, тогаш се измислуваат нови или се користат некои стари лекови. Можно е некој вид на коронавирус да е создаден во лабораторија. Имено, кога вирусот се размножува, тој прави одредени промени во својот состав, па се случува еден вирус да создаде друг, тоа се природни настани. Оригиналниот вирус кој ги предизвикал инфекциите циркулирал меѓу луѓето и создавал соеви, а сега имаме омикрон сој кој има и подсоеви. За време на репродукцијата, вирусот прави копии, и таму се случуваат грешки.

Потоа, преку видео повик на Вибер се вклучи и д-р Јована Стојковиќ , која даде свое професионално мислење за целата тема за коронавирусот и изјавите на претставниците на „Фајзер“.

– Фармацевтската индустрија не е исто што и науката. Науката треба да биде хумана и да се заснова на докази. Од друга страна, фармацевтската индустрија е збирка на големи корпорации кои заработуваат многу пари. Настрана тоа што заработуваат, и што пред се размислуваат за нашата благосостојба. Историјата на „Фајзер“ покажува дека тоа не е така, а секој разумен човек би имал некои сомнежи. Во 2009 година, истата компанија платила 2,3 милијарди долари по кривична тужба , поради погрешно брендирање со намера да ги измами и заведе луѓето кои ќе го користат – откри Стојковиќ и продолжи:

 И во 2009 година платија казна за лажни тврдења, незаконско промовирање лекови, па дури и плаќање пари на здравствени работници. Уште во 2004 година платиле 430 милиони долари, бидејќи признале дека се виновни за лек кој се покажал како неефикасен. Дури и „Њујорк тајмс“ ангажирал експерти и констатирале дека споменатата фармацевтска компанија манипулирала со студиите.