НОВИ ДЕТАЛИ ОД ИСТРАГАТА ЗА УБИСТВОТО НА ДАНКА ИЛИЌ Повеќе од 500 траги се собрани од службениот автомобил на убиецот, следуваат нови вештачења

Потрагата по телото на убиената Данка Илиќ (2) влезе во 13-ти ден, а полицијата продолжува да го пребарува Бањско поле и околните села, но за жал се уште нема напредок. Досега се вештачени 400 траги кои биле пронајдени во службеното возило на ПУК „Водовод“, за кое постои сомневање дека го користеле Дејан Драгојевиќ и Срѓан Јанковиќ при извршување на делото. Според неофицијални информации, повеќе траги од автомобилот ќе бидат пријавени во наредните денови.

Овие траги од автомобилот исто така ќе бидат вештачени

– Од внатрешноста на службениот автомобил на ЈКП „Водовод“ во Бор отстранети се над 500 траги, 400 се веќе прегледани, а уште 100 треба да бидат вештачени во наредните денови. Испитувани се и траги од надворешната страна на автомобилот – вели извор од истрагата.

Како што пишувавме претходно, за време на истрагата за убиството на двегодишното девојче Данка Илиќ што ја спроведе Вишото јавно обвинителство во Зајечар, денес беше сослушана Светлана Д, мајката на осомничениот Дејан Драгијевиќ и сопруга на Радослав Драгијевиќ, кој е осомничен дека помогнал да се сокрие телото на девојчето Данка Илиќ.

Светлана Д., како најблиска роднина на осомничените, го искористила законското право да не сведочи во обвинителството. По Светлана Д., денеска во обвинителството беа сослушани уште двајца сведоци, а утре во обвинителството ќе бидат повикани повеќе сведоци.

Сослушување на нови сведоци

Што се однесува до сведоците, тоа се пријатели, колеги, познаници, но и семејството на второосомничениот Срѓан Јанковиќ“.

Да потсетиме, наскоро треба да бидат испратени на психијатриско вештачење Срѓан Јанковиќ (50) од Лука и Дејан Драгијевиќ (50) од Злот, осомничени за убиството на двегодишната Данка Илиќ од Бор, по чие тело 12 дена континуирано се трага. На 26 март, кога во Бањско поле исчезна двегодишно девојче од Данска, работниците на борскиот ПКУ „Водовод“ беа на работна задача.

Според признанието на Драгијевиќ дадено во обвинителството, тие го удриле девојчето со службено возило, го задавиле и го фрлиле на дива депонија на патот Старобањска, од каде по два дена Дејан заедно со неговиот татко (73) и неговиот сега веќе починатиот брат Далибор (40), ја однеле на друга, засега непозната локација.

Инаку, осомничениот Далибор Драгијевиќ , за кој се веруваше дека му помогнал на својот брат да го сокрие телото на убиената девојка, починал откако бил приведен во полициската станица Бор.