Нов тест на крвта открива кои од вашите органи стареат најбрзо

Крвта може да ви покаже кој орган во вашето тело старее најбрзо, покажува студијата.

Тестовите би можеле да помогнат да се утврди кој има поголем ризик да ја развие болеста во тој одреден орган во рок од 15 години, открија американските истражувачи.

Тие можеа да ја предвидат прогресијата на состојби како Алцхајмеровата болест и да им помогнат на луѓето да добијат третман пред да се разболат.

Професорот Тони Вис-Корај од Универзитетот Стенфорд рече: „Можеме да ја процениме биолошката старост на органот кај очигледно здрава личност.

Студијата, објавена во списанието Nature, користела вештачка интелигенција за да ги процени нивоата на протеини во крвта со помош на тест.

Тие се фокусираа на 11 клучни органи, органски системи или ткива, вклучувајќи го мозокот, срцето, белите дробови, бубрезите, црниот дроб, панкреасот и цревата, како и имунолошкиот систем, мускулите, мастите и циркулаторниот систем.

За да го обучи нивниот алгоритам, тимот ги проверил нивоата на речиси 5.000 протеини во крвта на 1.398 здрави пациенти во Истражувачкиот центар за Алцхајмерова болест Најт.

Тие биле на возраст од 20 до 90 години, но најчесто биле во средниот и доцниот живот. Истражувачите ги означиле сите протеини чии гени биле четири пати повеќе активирани во еден орган во споредба со другите.

Тие пронајдоа 858 протеини специфични за органите и тренираа алгоритам да ја погодат возраста на личноста врз основа на нив. Севкупно, тимот го тестираше нивниот алгоритам на вкупно 5.676 пациенти во пет групи.

Речиси 20 проценти од пациентите покажале „силно забрзано стареење“ на еден орган, додека 1,7 проценти покажале стареење на повеќе органи. Истражувачите велат дека забрзаното стареење на органите „носи 20 до 50 отсто зголемен ризик од смртност“.

Оние со забрзано стареење на срцето имале 250 отсто поголеми шанси да имаат срцева слабост, додека забрзаното стареење на мозокот и крвните садови може да ја предвиди прогресијата на Алцхајмеровата болест подобро од најдобриот актуелен биомаркер базиран на крв.

Професорот Wyss-Coray рече: „Ако можеме да го репродуцираме ова откритие кај 50.000 или 100.000 поединци, тоа ќе значи дека со следење на здравјето на поединечните органи кај очигледно здрави луѓе, ќе можеме да најдеме органи кои се подложени на забрзано стареење во човечките тела. , и можеби ќе можеме да ги лекуваме луѓето пред да се разболат“.