НОВ ШОК НА СУДЕЊЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ НА МОМЧЕТО УБИЕЦ! 

Зошто еднаш не рекоа „ние сме виновни? – прашуваат родителите на жртвите.

Судењето на семејството на момчето убиец од основното училиште „Владислав Рибникар“, кое на 3 мај 2023 година уби девет ученици од тоа училиште и еден обезбедувач, а рани неколку други, се уште трае, а покрај кривичната постапка, граѓански Против нив е покрената постапка.откако семејствата на загинатите ги тужеа за нематеријална штета поради смрт на близок.

На претходните рочишта сведочеа родителите на убиените деца. Тие опишаа како изгледал 3 мај, но и како живеат сега без своите деца. Нивните зборови ги насолзија очите на сите и го отворија прашањето:

– Зошто родителите на момчето убиец не направиле ништо за да го спречат масакрот, како е можно да не забележале дека нешто се случува со нивниот син, зошто татко му го однел на стрелиште, зошто ставил оружје на располагање на него и зошто прикриле дека нивното дете има криза на свеста?.

Прашањето што можеби најмногу ги мачи родителите на жртвите е:

– Зошто еднаш не рекоа „ние сме виновни?“.

Сепак, судејќи по изјавата на адвокатот на родителите на малолетниот убиец, неговите родители изгледа ги загрижува само едно „како да си ги спасат становите, куќите и местата, односно парите“?!

Имено, по рочиштето одржано во петокот, адвокатката Марина Ивеља истакна „дека мисли дека овие судски спорови се целосно налудничави и дека родителите на убиените бараат премногу пари“, игнорирајќи го фактот дека се работи за трагедија од немерливи размери. .

-Имотот на семејството изнесува 598.500 евра, веројатно ќе има 15.20 рочишта, прашање е дали нивниот имот ќе биде доволен само за подмирување на трошоците на адвокатот – рече Ивеља пред Палатата на правдата и додаде дека прво мора да има судски трошоци. да биде решено, адвокатско, како и извршување и само на крајот главната работа, а тоа е надомест на штета на тужителите.

На оваа тема се осврна и мајката на убиеното девојче, која при своето шокантно сведочење привлече внимание на ваквото излагање на адвокатот на момчето-убиец и неговите родители и нејзиното барање „постапката да се прекине од причина што немаат средства што би можеле да го покријат сето тоа“.

– Навредливо е излагањето на адвокатот кој побара да се прекине постапката бидејќи немаат средства што би можеле да ги покријат судските трошоци и побарувањата на семејствата – рече таа.

На изјавата реагираше претставникот на повредените семејства.

– Оваа постапка не се води за надомест на нематеријална штета, туку заради утврдување граѓанско-правна одговорност, а врз основа на сведочењето на родителите, добиената сума секако ќе биде насочена во хуманитарни цели – рече адвокатот.

Блокиран имот на родителите на момчето убиец: Се обиделе да го пренесат на трето лице

По мајската трагедија, семејството на момчето убиец работеле на заштита на својот имот, за да можат да го пренесат на трето лице, односно да го подари на роднина, а таткото на момчето, кој од тој момент е во притвор, побарал да го посети во притвор, дошол нотарот, по што следувала нова судска одлука.

За потсетување, судот донесе одлука во вид на времена мерка со која се забранува располагање, продажба или пренос на имот на семејството на момчето убиец, која ќе трае до конечното завршување на кривичната постапка, по предлог на оштетениот кој добил информација дека родителите на момчето убиец планираат да го префрлат имотот на трето лице, од причина што на тој начин би можеле да им оневозможат наплата на отштета на крајот од судската постапка за претрпе душевна болка и страдање.