Обожавате цвеќиња од нарциси во вашиот дом, но не знаете што носат со себе

Знаеме дека пролетта е зад аголот, а со неа и расцутената градина. И ништо не укажува на најубавото годишно време од градината полна со нарциси.

Нарцисите  се едни од најпопуларните пролетни светилки поради нивните прекрасни златни бои.

Тие симболизираат повторно раѓање и нови почетоци. Грижата за нарцисите е прилично едноставна, а штом ќе ги засадите, ќе сакате да ги имате од година во година.

Тие потекнуваат од Северна Европа и се одгледуваат во умерени клими ширум светот. Тие се официјалниот цвет на Велс и традиционално се носат на Денот на Свети Давид, кој се слави на 1 март.

Постојат помеѓу 13.000-25.000 сорти на нарциси, но најпопуларни се сортите на труба. Постојат 13 главни типови на нарциси кои најчесто се одгледуваат во градините, но приближно 13.000-25.000 различни сорти во секоја поделба. Меѓу најзастапените сорти спаѓаат веќе споменатите трубачки нарциси, има и двојни нарциси, Триандрус и други.

За многумина овој цвет е омилен дел од пролетната декорација, па доколку одлучите да го освежите домот со прекрасен букет нарциси, еве како да го направите да трае што подолго:

Ставете ги цвеќињата во топла вода

Кога ќе исечете нарциси од градината, ставете ги во кофа со топла вода и оставете ги на ладно место 2-3 часа за да се стврднат стеблата. Бидејќи нарцисите содржат токсини во нивните стебла, не заборавајте да ги држите цвеќињата подалеку од другите сорти за да избегнете убивање на други растенија.

Исечете ги стеблата

Кога нарцисите се подготвени за ставање во саксии, исечете го секое стебло за да издржат подолго. Не заборавајте да ги исечете стеблата под топла вода и под благ агол за да спречите воздушни меури и да дозволите цвеќето брзо да ја апсорбира водата.

Наредете ги цвеќињата

Наполнете ја вазната со топла вода и цветна храна и почнете да ги редите нарцисите. Забележете дека овие пролетни цвеќиња содржат млечен сок кој може да отруе други цветови, па ако сакате да ги измешате со други сорти, имате две опции, почекајте 24 часа за да направите мешан букет или ставете ги нарцисите во посебна вазна.