О’Брајан во Скопје: Реална можност земјите од Западен Балкан да станат дел од ЕУ


Помошникот државен секретар за Европа и Евроазија Џејмс О’Брајан денеска пред почетокот на средбата меѓу лидерите на Западен Балкан истакна дека планот за раст на Европската унија е план кој досега не е виден, бидејќи според него, ќе има најразличен формат.

Тој нагласи дека ќе создадат можности граѓаните од овој регион наскоро да станат дел од синдикатот.

„Чест ми е што сум овде, задоволен што Македонија е домаќин. САД отсекогаш биле со Македонија, горди сме што сме сојузници, што работиме со оваа влада. Ќе развиеме практични идеи кои ќе им овозможат на луѓето да ја развиваат економијата. Овој регион има многу иницијативи. Јавно се согласуваме дека шесте држави треба да работат заедно за луѓето од овој регион да имаат реални можности и наскоро да станат дел од унијата. Ова е добро време да се оди напред“, рече О’Брајан.

Додека по почетокот на средбата истакна дека САД секогаш ги поддржувале европските аспирации на земјите од регионот.

„Ги поддржуваме европските аспирации на RMV од 1996 година, никогаш не сте биле поблиску. Планот за раст е различен од другите понуди. Секоја држава треба да си ја работи својата работа и граѓаните ќе го почувствуваат напредокот. САД потрошија околу 200 милиони долари за помош за регионот и ние ќе останеме посветени на тоа. Сега сме фокусирани на вклучување на земјата на единствениот пазар“.

„За неколку месеци ќе имаме практични иницијативи, имаме претставници од стопанските комори и граѓанските здруженија. Денеска ќе ги испитаме механизмите за спроведување на нашите идеи за економски раст на земјите од регионот“, изјави Џејмс О’Брајан.

Инаку, на оваа средба лидерите на земјите од Западен Балкан ќе потпишат заедничка изјава за Планот за раст, додека по завршувањето на средбата ќе имаат заедничка прес-конференција.