ОБСЕ: Потребна е транспарентност за да се врати довербата во македонскиот правосуден систем

„Политизираните одлуки со недоволна транспарентност и квалитет ја уништуваат довербата во судството. Потребно е отворено и транспарентно судство за граѓаните да имаат поголема доверба во судскиот систем на Македонија и предметите да се решаваат без разлика и во правични постапки“, нагласуваат од мисијата на ОБСЕ во земјава.

„Ниската доверба на граѓаните во сите институции е општ наод и рак во судството“, вели претседателот на Здружението на судии, судијата Саити. Но, тој не смета дека таквата доверба е резултат на лоши одлуки, туку на добар политички инженеринг.

„Субјектите од јавен интерес се показатели за довербата на јавноста“, смета првиот човек на Врховниот суд. Според Ариф, со заштита на јавниот интерес се штитат и правата на граѓаните.

За првиот човек на Судскиот совет, кој се најде во сите меѓународни извештаи, сериозно да ја уништи вербата во правдата по бројните нарушувања, интегритетот е најважното оружје што ќе може да донесе неселективна еднаква правда за сите.

Според сите меѓународни истражувања и извештаи, судските органи уживаат најмала доверба кај граѓаните, во некои истражувања и помалку од 2 отсто. Дека состојбата е алармантна забележа и евалуациската мисија која по увидот на Судскиот совет препорача низа реформи за излез од ситуацијата.