Објавен предлогот на Еди Рама за договор меѓу Косово и Србија

Во јавноста излезе предлогот на премиерот на Албанија, Еди Рама за постигнување договор меѓу Косово и Србија.

Премиерот Рама предлогот со наслов „ Проект – повелба за заедницата на општините со српско мнозинство “ го испратил до францускиот претседател Емануел Макрон и германскиот канцелар Олаф Шолц на 7 јуни годинава, пишува ТВ Клан.ал.

Ги содржи рамките, правниот и политичкиот контекст, различните нацрт-статути, црвените линии на партиите и принципите на изготвување.

Постојат три главни цели.

„Имплементација на Основниот договор од 2013 година, ратификуван од Косово и на Договорот од 2015 година. 

Создавање рамка за самоуправување со значителна автономија за заедницата на косовските Срби. 

Двојна заштита“.

Постојат четири главни принципи.

„Статутот ги дефинира овластувањата, организацијата и начинот на функционирање на корпусот.

Статутот се испраќа на оценка до Уставниот суд.

Заедницата не смее да ги заменува, преклопува или намалува правата на која било од заедниците што живеат во овие општини. 

Доброволното учество е отворено прво за општините со српско мнозинство. 

Меѓу главните надлежности се меѓуопштинската соработка и интеракција, унапредување и заштита на правата и интересите на српската заедница во Косово без предрасуди за другите заедници, управувањето со локалните здравствени и образовни институции и изготвување политики кои го промовираат напредокот. на демократијата и локалниот граѓански ангажман.

Но, како ќе функционира оваа заедница на општини? Премиерот Рама ја предлага оваа организациска структура.

„Организациска структура, собрание, претседател и потпретседател, одбор, советничка група, администрација ,  канцеларија за жалби“. 

Во однос на односите со централните власти, во предлогот на премиерот Рама се предвидени следните сугестии.

„Заедницата не треба да ги замени или поткопува уставните и правните односи меѓу централните и локалните власти на Косово.

Првите две години по започнувањето со работа, заедницата ќе биде надгледувана од Европската Унија 

Заедницата може да подготви совети и техничка експертиза при изготвувањето на законодавството, како што тоа го прави и Консултативниот совет за заедниците“.

Нацртот е прифатен од двете страни, и од српската и од косовската страна, кои првично се спротивставија преку премиерот Курти, но се чини дека меѓународниот притисок ја натера косовската страна да го прифати овој предлог на премиерот Рама.

„Двете страни рекоа дека нацрт-документот може да послужи како соодветен работен документ.

Косово покрена неколку прашања, презентираше неколку недоследности со Уставот на Косово и други документи. „Србија објави дека има некои прашања и загрижености без да нагласи конкретни приговори.

На крајот од нацртот се вели дека ја добил поддршката и од главните меѓународни партнери.

„Нацрт-статутот е поддржан од Германија, Франција, Италија и САД. Нацрт-статутот не прекршува ниту една од црвените линии на Косово.  Нацрт-статутот ги посочува главните приоритети на Србија“.

Кога тоа беше предложено од премиерот Рама, во Албанија и Косово избија обвинувања против него, можеби и поради фактот што нацртот не беше јавен.

Но, тој беше пречекан од емисарите на ЕУ и САД, Лајчак и Ескобар, додека Брисел го оцени како сериозен.

Така, прифаќањето на предлогот на премиерот Рама за првпат станува основа за изградба на документ на Европската унија за договор меѓу Косово и Србија.

Го предвидува и начинот на финансирање на здружението, со придонеси од членовите, косовските власти, други грантови и донации, вклучително и од Србија.

Буџетот и трошоците ќе подлежат на 5-годишен период на надзор од страна на Европската унија и тој може да се обнови, додека Генералната ревизија на Косово ќе врши надворешна ревизија на Асоцијацијата во согласност со законот.