Оваа земја има уникатен календар – нејзините граѓани сè уште живеат во 2016 година

Етиопија, втората најнаселена земја во Африка, гордо ги одржува традициите и силно чувство за национален идентитет.

Една од уникатните карактеристики е главната, календарот Ge’ez.

Зошто е тоа посебно? Затоа што на 11 септември се збогува со 2016 година и ја пречекува Новата 2017 година.

Да, добро прочитавте! Според календарот, Етиопјаните се уште „живеат“ во 2016 година, додека остатокот од светот „брза“.

Знаеме дека најкористен е Грегоријанскиот календар (во 1582 година е објавен од папата Григориј XIII, ред.), додека се верува дека во светот „циркулираат“ 40 различни календари.

Еден од нив е Етиопјанецот, кој пресметал дека Исус Христос е роден осум години подоцна од Грегоријанецот, пренесува Unilad.

Етиопскиот календар е стар најмалку 1.500 години и има многу сличности со коптскиот календар.

Се состои од 12 месеци, со по 30 дена, но вклучува и необичен 13-ти месец – пагума. Интересно е тоа што обично трае пет или шест дена секоја престапна година.

Конечно, некои (државни) институции и меѓународни компании имаат тенденција да го следат Грегоријанскиот календар, што значи дека во Етиопија времето се брои на два начина истовремено.