Оваа навика на мажите ги ‘полудува’ жените по интимниот однос – научниците имаат изненадувачко објаснување зошто е тоа така!

0

Речиси сите мажи сакаат да заспијат после секс. Додека жените ‘плачат’ за галење, прегратки и допири, посилниот пол претпочита да се сврти на другата страна, да ги затвори очите и да заспие за неколку секунди.

Науката вели дека има важни причини за ова. Освен со потрошувачката на енергија, причините се поврзани со хормоните, климаксот и другите хемиски процеси во машкото тело. Еве зошто мажите бегаат од женските прегратки.

1.) Првата и најважна причина е потрошувачката на енергија, која често се јавува во поголема мера кај мажите отколку кај жените. Од интимни дела, до галење, до конкретни активности под чаршафите, мажите ја вложуваат целата своја енергија во интимни движења и трошат огромни количини енергија.

2.) Друга причина е ослободувањето на стресот, напнатоста и стравот што се јавува за време на климаксот. За разлика од жените, мажите доживуваат кулминација за време на речиси секоја интимна врска, па затоа имаат и поголема потреба за сон, поради поинтензивното опуштање после односот.

3.) За време на ејакулацијата, мажите ослободуваат коктел од мозочни хемикалии, вклучувајќи норепинефрин, серотонин, окситоцин, вазопресин и хормонот пролактин. Хормонот пролактин е тесно поврзан со спиењето, па ова е една од причините зошто мажите заспиваат веднаш по сексуалниот однос.

4.) Мажите за време на интимните односи, особено побрзите и поинтензивните, го потиснуваат дишењето или дишат многу побрзо, поради што во телото влегува помалку кислород од вообичаено. Ова е исто така една од причините зошто повеќето мажи се чувствуваат крајно уморни по сексуалниот однос.

5.) Жените имаат потреба да ги анализираат своите искуства, додека на мажите им е сосема доволно да ги живеат. Ако мажот не е добар комуникатор во моментите кога очекувате да биде најмногу, тоа може да создаде чувство на лутина, а во некои ситуации и вина. Затоа е важно да се земат предвид длабоките разлики помеѓу машкиот и женскиот мозок и да се обидеме да ги гледаме со разбирање.