„ОВАА СИЛА Е ЛИДЕР НА НОВИОТ СВЕТСКИ ПОРЕДОК! Бошковиќ: Ќе испровоцира ВОЈНА бидејќи Америка е свесна дека колку подолго чека, КИНА ќе биде посилна

Америка прави големи напори да ја задржи Северна Кореја, особено поради потенцијалната употреба на нуклеарно оружје. Шефот на Пентагон , Лојд Остин , ја потврди оваа информација, наведувајќи дека Северна Кореја извршила голем број провокации во 2022 година и токму затоа е потребно навремена реакција.

Министрите за одбрана остро ги осудија континуираните провокации на Северна Кореја и кршењето на резолуциите на Советот за безбедност на Обединетите нации, вклучително и лансирање ракети и напади со беспилотни летала.

Ракети и Кореја

САД и Јужна Кореја се согласија да продолжат да заземаат цврст став заедно со меѓународната заедница против какви било дополнителни провокации од Северна Кореја. Договорено е и проширување на опсегот на заедничките воени вежби во текот на 2023 година.

Министрите се согласија дека е неопходно да се земат предвид промените во областа на безбедноста, вклучително и неодамнешните акции на Северна Кореја во врска со ракетната и нуклеарната програма. Уште една точка на удар во Азија ескалираше вчера кога Тајван подигна борбени авиони, по што НАТО предупреди дека тоа е закана, дури и за Европа.

Ракети и Кореја

Петар Бошковиќ , воен коментатор и професор д-р Радомир Милашиновиќ , еден од основачите на Евроазискиот безбедносен форум, даде експертски увид во овие геополитички случувања.

Бошковиќ изјави дека на Америка и се брза.

– Очигледно има нова дистрибуција на карти, а Америка изјави дека Русија не е таков проблем, како што е Кина. На Кина не и се брза, таа прави сè систематски. Во 2015 година бев на парада во Кина, а тогаш Кина имаше само 153 бродови во своето јужно и северно море, сега има 350 бродови и тие стануваат се посилни и посилни! – убеден е Бошковиќ.

Тој ја нарече Кина нова сила, со Тајван на нејзина територија, која неминовно ќе стане уште поблиска до Русија.

– Се разбира, не се само Русија и Кина кои ги зближуваат односите, туку и Индија и Пакистан. Кина ќе ја користи Русија за суровини. Кина троши повеќе челик од целиот свет! Русија е нејзиниот извор, но Кина ја има таа сила и можност, која сега не е видлива, само ќе продолжи – рече тој.

Со трпелив притисок даваше сигнали за градација, со кои Кина покажа дека е лидер на новиот светски поредок.

– Притисоците врз Тјаван се се поголеми и поголеми. Прво имаше предупредувања, па благи вежби, па Кина распореди 67 бродови на пет локации, сето тоа се сигнали дека Кина ќе владее со тој дел – рече Бошковиќ.

Америка и Кина ќе бидат во војна во 2025 година, изјави неодамна американскиот генерал Мајк Минихан во писмо до офицерите, барајќи од нив да бидат подготвени за војна?

Милашиновиќ овие наводи, од кои нè делат само две години, ги нарече субјективна оценка, која зборува за објективна реалност.

– Не може генералот да зборува напамет без да има некаква основа за тоа. Затоа, не треба да се потценува сè што доаѓа од кругови кои ја познаваат реалноста. Беше речено дека треба да се преземат сите средства кои можат да ја ограничат Кина, а тие средства вклучуваат сила, која е секогаш во преден план и подразбира употреба на сите средства! – рече Милашиновиќ.

Тој ја нарече воената соработка на Кина со Русија како многу важна, во многу сектори и гранки на војската.

– Тие соработуваат многу добро и тоа е првпат во поновата историја овие два застрашувачки гиганти, Русија и Кина , да се здружат! – тврди Милашиновиќ.

Тајван подигна борбени авиони, ја стави својата морнарица во состојба на готовност и ги активираше ракетните системи како одговор на нападот на 34 кинески воени авиони и влезот на девет воени бродови на НР Кина, пишува АП.

Бошковиќ го нарече Пентагон немоќен да влијае на настаните во Северна Кореја, Кина, Пакистан и Индија.

– Клучот за се е што Кина не брза, а Америка брза. Ќе има провокации од Америка, односно од глобалистите, затоа што немаат време да чекаат Кина да зајакне, а расте многу побрзо отколку што предвидуваше Америка , тоа не значи дека ќе се случи утре, но запомнете Хималаите, Хонг Конг, како Кина го направи тоа на убав начин – рече тој.