Оваа суперхрана го намалува ризикот од рак и придонесува за долговечност

Исхраната игра важна улога кога станува збор за нашето здравје. Има големо влијание врз целокупното здравје и благосостојба, а познато е дека некои намирници го зголемуваат или намалуваат ризикот од одредени состојби или болести. Тие вклучуваат два вида храна за кои научниците тврдат дека би можеле да имаат големо влијание врз потенцијално смртоносни болести, намалувајќи го ризикот од деменција, рак и срцеви заболувања.

Редовното додавање на овие намирници во нашата исхрана дури може да ни помогне да живееме подолго, покажуваат истражувањата. Како што пишува „Тајмс“, суперхраната што треба почесто да ја јадеме спаѓа во два вида намирници: лиснат зеленчук и јаткасти плодови.

1. Зелен лиснат зеленчук

Зелениот лиснат зеленчук вклучува храна како спанаќ, кељ, зелка и зелена салата. Тие се сметаат за основна храна за мозокот поради нивните есенцијални хранливи материи, вклучувајќи витамин К, лутеин и фолати, и низа корисни растителни флавоноиди. Тие се и извор на нитрати, соединенија кои телото ги претвора во нитрити, кои ги опуштаат и прошируваат крвните садови за да го стимулираат протокот на крв во срцето, мозокот и мускулите.

Нутриционистите од Универзитетот Раш во Чикаго открија дека дневната порција лиснат зеленчук го забавува когнитивниот пад поврзан со стареењето.

Луѓето кои јаделе две или повеќе порции имаат тенденција да имаат меморија и сеќавање на некој 11 години помлад. Минатата година, голема студија поддржана од Светскиот фонд за истражување на ракот, во која учествуваа повеќе од 70.000 луѓе, покажа дека дневната доза на лиснат зеленчук може да помогне да се намали ризикот од рак на дебелото црево за дури седум проценти.

Истражувачите од Истражувачкиот институт за исхрана на Универзитетот Едит Кауан во Австралија покажаа дека дневната порција лиснат зеленчук помага „значително да се намали ризикот од крвен притисок и кардиоваскуларни болести“, во студија на речиси 3.000 луѓе.

2. Јаткасти плодови

Само 20 грама јаткасти плодови дневно (што е еднакво на грст) може да обезбеди голем број здравствени придобивки. Научниците од Империјалниот колеџ во Лондон и Норвешкиот универзитет за наука и технологија заклучија дека луѓето кои јадат јаткасти плодови можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања за речиси 30 проценти, рак за 15 проценти и прерана смрт за 22 проценти.

Преглед на 29 студии од целиот свет покажа дека секојдневното консумирање јаткасти плодови го намалува ризикот од смрт од респираторни заболувања за половина и од дијабетес за речиси 40 проценти.

Студијата заклучи: „Поголемиот внес на јаткасти плодови е поврзан со намален ризик од кардиоваскуларни болести, вкупен рак и смртност од сите причини, како и смртност од респираторни заболувања, дијабетес и инфекции“.