Ова дрво не треба да го садите во вашиот двор: Старите Словени сметале дека носи несреќа иако изгледа многу убаво

0

Уредувањето е вистински предизвик за многумина. Можете да уживате во вашата оаза на мирот дури и кога температурите се тропски, па затоа е важно сè да приспособите по ваш вкус пред домот, но и во него.

Постојат многу верувања за тоа кои растенија е добро да се садат, а кои треба да се избегнуваат поради нивното влијание врз здравјето, како и народните верувања.

Старите Словени сметале дека одредени растенија не е добро да ги имаат во нивниот дом или двор.

Ореви, ореви

Иако дава убава сенка во лето, оревот според експертите е дрво кое не треба да го имаме во дворот и градината.

Оревот е голем потрошувач на кислород и голем производител на јаглерод диоксид. Ова дрво има и посебни етерични масла, кои се наоѓаат во неговите лисја, па затоа нема често да најдете друга вегетација под него.

Важно е да не се засадува оревот блиску до куќата.

– Освен што ја блокира светлината, оревот има исклучително силен корен кој често може да го подигне бетонот околу или под куќата. Експертите советуваат да не се сади орев во близина на паркинг или во близина на куќата поради основата. Имено, неговиот корен оди до – пет метри длабочина.

Освен тоа, нашите предци го сметале оревот за депресивно дрво кое носи лоша среќа, а се верувало дека најмногу самоубиства се случуваат под него.

0291531348, матурант, се самоуби, се обеси, се обесил, шума
Ќ

Ако планирате да ја реконструирате вашата градина, прво треба да засадите дрвја и грмушки, а потоа цветни растенија, а се верува дека овие шест дрвја ја штитат куќата:

  • Даб
  • Липа
  • Врба
  • Глог
  • Дрен
  • јаболко