Ова е град на духови, надвор речиси и да нема жива душа

Еден од најжешките градови во Европа во моментов е Подгорица, а вчера во 17 часот беше речиси 40 степени.

Поточно, живата на термометарот покажа 37,7, па улиците на главниот град на Црна Гора викендов се речиси целосно празни, како и градините на популарните кафулиња. Само оние што треба да излезат.

„Таква е Подгорица, секогаш беше пекол во јуни, јули и август, но сепак ми се чини дека во последните неколку години е некако уште потопло. Гледам дека тоа го покажуваат и официјалните мерења. Кога бев помлад, тоа беше жешко, но барем можеше да се дише, сега нема воздух за да излезам надвор и да прошетам, инаку ноќите се многу тешки, не можеш да заспиеш без клима.“ вели Миливое Радуловиќ од Подгорица.

Голем број црногорски граѓани традиционално го користат викендот за да одат на море и да пливаат. Иако, таа атмосфера е расипана од огромниот метеж.

„Во која насока и да одите ве очекуваат огромни гужви, иако се уште не е екот на сезоната. Кај тунелот Созина секој ден има километарски редици, а поради работите патот до Бока Которска преку Будва е двојно поголем. долго како и обично“, вели Иван Вуксановиќ од главниот град Црна Гора.

Судејќи според последните мерења, граѓаните од северот на Црна Гора повеќе не се поштедени од горештините.

Вчера повисоки температури беа измерени во Беране и Пљевљ отколку на крајбрежјето.