ОВА Е ДРОГА КОЈА СЕКОЈДНЕВНО ЈА КОНЗУМИРАМЕ БЕЗ ДА СМЕ СВЕСНИ ЗА ТОА: Исфрлете ја оваа храна од вашата исхрана веднаш

0

Прекумерното консумирање шеќер не само што ќе ве направи зависни – може да развиете дијабетес, срцеви заболувања, па дури и акни. Како да ја намалите желбата за слатки? Водата нека ви биде главен пијалок, јадете „вистинска храна“ наместо преработена храна и грицки, вежбајте и секако спиете доволно.

Повеќето луѓе на дрогата гледаат со невкус, но веројатно не знаете дека голем број луѓе се всушност зависници од друг вид дрога – шеќер . Научниците од Медицинскиот факултет Ајкан открија дека шеќерот може да предизвика зависност до 8 пати посилна од зависноста од кокаин!

Според истражувањата, храната која создава најголема зависност е пицата, поради големиот број на скриени шеќери кои можат да се најдат само во едно парче. Заедно со пицата има и чипс, бисквити и сладолед.

Исто како кокаинот, шеќерот предизвикува допамин, што прави да се чувствуваме веднаш добро. Меѓутоа, тоа чувство не трае долго, па мозокот бара повеќе, а со текот на времето ќе бара се повеќе за да го постигне тоа чувство на еуфорија. За жал, не треба многу труд за да се задоволи оваа зависност бидејќи шеќерот е буквално насекаде. На пример, житарките, јогуртот и протеинските шипки се прогласени за здрава храна, но тие всушност можат да ја поттикнат вашата зависност од слатки заби.

Намалете го внесот на шеќер!

Прекумерното консумирање шеќер не само што ќе ве направи зависни – може да развиете дијабетес, срцеви заболувања, па дури и акни. Како да ја намалите желбата за слатки? Водата нека ви биде главен пијалок, јадете „вистинска храна“ наместо преработена храна и грицки, вежбајте и секако спиете доволно.