Ова е идеално време за вечера, а оваа храна треба да ја избегнувате пред спиење

Експертите истакнуваат дека дефинирањето на најдоброто време за последниот оброк во денот е индивидуално, но и дека постојат неколку универзални правила кои вреди да се следат.

Кога се зборува за идеалното време за вечера, најважно е да се земат предвид индивидуалните потреби, бидејќи не постои совршено време кое одговара на секого, истакнуваат експертите.

Ванеса Рисето, нутриционист и извршен директор на Culina Health, објаснува дека многу фактори, како што се возраста и начинот на живот, играат улога во одредувањето на совршеното време за вечера.

„Ако работите ноќе, тогаш вашето идеално време за вечера е различно од човек што работи во дневна смена. „Генерално препорачувам да јадете во првите два часа по будењето, а потоа на секои три или четири часа“, вели експертот.

Вечерате два до три часа пред спиење

Иако научните истражувања покажуваат дека вечерата помеѓу 17 и 19 часот е корисно за општото здравје, нутриционистот советува вечерниот оброк да го завршите најмалку три часа пред спиење, доколку не можете да јадете во препорачаното време, за да избегнете проблеми како рефлукс.

„Особено е важно да јадете неколку пати во текот на денот, на секои три до четири часа“, вели Пери Халперин, диететичар и нутриционист.

Тој исто така посочува дека при одредувањето на времето за оброци треба да се има предвид работата, нивото на глад, можните медицински третмани, секојдневните активности и другите навики.

„Иако е најдобро да јадете два до три часа пред спиење, она што го јадете е поважно од времето: здравата вечера има бројни придобивки, вклучително и стабилност на шеќерот во крвта, одржување на тежината и подобрен квалитет на сонот.

Раниот оброк има многу придобивки за оние кои имаат здравствени проблеми, особено со варењето. Мекензи Калдвел, регистриран диететичар и експерт за исхрана за синдром на полицистични јајници (PCOS), посочува дека луѓето кои страдаат од горушица или рефлукс треба да размислат за јадење порано вечерен оброк, така што храната има доволно време за целосно да се вари пред спиење.

„Во многу култури, вечерата се јаде доцна, а има и други фактори на животниот стил кои можат да ја спречат раната вечера, затоа не двоумете се да се консултирате со вашиот лекар за да се осигурате дека јадете целосен оброк во време што ви одговара“, рече Калдвел , додавајќи дека е важно да го слушате вашето тело:

„Вашето тело ќе ве извести кога е време за јадење, исто како што ќе сигнализира доколку доцната вечера не ги задоволува вашите вистински потреби.

„Подобро да се јаде доцна отколку да не се јаде воопшто“

Без разлика во кое време јадете, постојат одредени намирници кои треба да ги избегнувате доколку сакате добро да спиете и да се грижите за вашето здравје, како што се мрсната храна која може да предизвика варење доколку се консумира доцна навечер.

„Ако сте гладни, треба да го слушате вашето тело и да јадете. Но, размислете што јадете: на пример, ако тие се слатки намирници, вашето тело ќе мора да ги вари за време на спиењето, што може да влијае на нејзиниот квалитет“, вели диететичарот Рисето.

Накратко, не треба да се грижите ако не можете да се придржувате до точното време на оброци секој ден. Не постои универзално решение кога е во прашање времето за вечера и најважно е телото да ја добие потребната храна во текот на денот.

„Ако сте го пропуштиле „идеалното време“ за вечера, подобро е да јадете доцна отколку да не јадете воопшто“, заклучува Халперин.