Ова е причината зошто бројот 6174 е мистериозен за математичарите

Дознајте зошто бројот на индискиот математичар Капрекар е толку популарен и како да дојдете до него

На прв поглед, тоа не изгледа посебно – но ги заинтригира математичарите и критичарите на броеви од 1949 година.

Бројот на Јарец или константата Јарец се идентификува со бројот 6174.

Се карактеризира со многу едноставен факт: кој и да е број што ќе го изберете, се додека има четири цифри, од кои две се различни, и преуредете го нивниот редослед со цел да го добиете најмалиот број (по растечки редослед) и најголемиот (во опаѓање редослед) можно, а потоа одземете го најмалото од најголемото и продолжете со опишаниот процес со разлики, најмногу по седмата итерација ќе добиете 6174, што нема да се промени во понатамошните постапки, пренесува Телеграф.

На пример, изберете кој било број што ги исполнува овие карактеристики, избравме 4578:

Внесете го бројот: 4578
Подреди ги броевите по опаѓачки редослед: 8754
Подреди ги неговите цифри по растечки редослед: 4578
Одземете го најголемиот број од најмалиот број: 4176
Повторете ја операцијата врз основа на резултатот: 7641 – 1467 = 6174

Кој број и да го избравте за да ги започнете вашите операции, следејќи ги овие чекори, вашиот резултат секогаш ќе биде константа на Капрекар.

Меѓутоа, во зависност од тоа која била вашата прва цифра, можеби ќе треба да ја повторите операцијата за одземање 2, 3 или дури 4 пати за да ја достигнете оваа константа. Ако не сте стигнале до бројот 6174 откако ја повторивте операцијата седум пати, вратете се назад, бидејќи сигурно сте згрешиле во пресметките.

Како беше откриена константата?

Во четириесеттите години на минатиот век, додека светот беше нурнат во проблемите на Втората светска војна, во Индија математичарот Д.Р. Капрекар не бил научник туку самоук наставник по математика со голема љубов кон бројките.

Сепак, не сложена, историјата на оваа константа започнува со едноставна операција: одземање.

Капрекар почнал да забележува дека се случуваат необични работи кога извршил операции за одземање на четирицифрени броеви, нешто што никој дотогаш не го забележал. Така, тој откри дека кога земаме четирицифрен број и работиме со него како што го гледаме, резултатот секогаш оди до одреден број, константа.

Тоа беа многу значајни студии од областа на математиката, кои Д.Р. Капрекар беше дефиниран како значајна фигура во рамките на најфундаменталните математички методи.