ОВА Е ПРИЧИНА ПОРАДИ КОЈА УМИРА СЕКОЕ ТРЕТО ЛИЦЕ ВО СВЕТОТ – Главниот знак се појавува една недела претходно, а докторите открива што треба да направите веднаш

Дали знаевте дека на секои 20 минути по едно лице доживува мозочен удар ? 

Тоа е една од водечките причини за смртност во регионот, додека е трета во светот. На зголемениот ризик од мозочен удар може да влијае генетиката и начинот на живот, но докторите често истакнуваат дека повеќето луѓе не знаат како да ги препознаат предвремените симптоми. Благодарение на ова признание, може да се побара помош на време, а студијата објавена во списанието American Academy of Neurology сугерира дека 43 проценти од пациентите со мозочен удар доживеале симптоми на мини-мозочен удар до една недела пред тоа.

Мал мозочен удар или минлив исхемичен напад е привремен прекин на протокот на крв во дел од мозокот кој не трае доволно долго за да предизвика трајно оштетување на мозокот. Тоа е предизвикано од нарушување на протокот на крв во мозокот, исто како вистински мозочен удар, единствената разлика е во тоа што малите удари се привремени. Следејќи 2.416 луѓе, истражувачите откриле дека 549 ​​пациенти имале помали мозочни удари пред да побараат итната помош. Еден од најчестите знаци што може да предупредат за претстојниот мозочен удар е ненадејната главоболка.

Главоболките поврзани со мозочен удар се разликуваат од стандардните главоболки бидејќи тие се појавуваат ненадејно. Болката е силна и може да се лоцира во кој било дел од мозокот. Понекогаш главоболките се придружени со гадење, вртоглавица, заматен вид и дезориентација, поради што повеќето луѓе овие симптоми може да ги помешаат со мигрена. Сепак, клучната разлика помеѓу двете состојби е што главоболките поврзани со мозочен удар резултираат со губење на сензација, додека мигрената резултира со зголемени сензации“, објаснува д-р. Питер Бајром за споменатото списание.

Итноста за контакт со доктор е најважна и најзначајна. На прво место е нарушено одење, потоа искривеност, тешкотии со говорот, нестабилност, промени во околината – личноста не слуша и не разбира што му зборуваат луѓето.