ОВА Е САМО ПОЧЕТОКОТ! Ужасна прогноза на експерти за Балканот, два региона се КРИТИЧНИ – „Ситуацијата е ЗАГРИЖУВАЧКА“

Метеорологот Иван Ристиќ, кој ги проучува земјотресите, тврди дека „ова“ е само почеток и дека во наредните денови може да очекуваме нови земјотреси во околината на Србија.

По двата земјотреси што се случија денеска околу 16 часот во Романија (4,7 степени по Рихтеровата скала) и Хрватска (4 степени според Рихтеровата скала), метеорологот Иван Ристиќ , кој повеќе од две години ги проучува земјотресите , смета дека во наредниот денови повеќе вакви случаи. Особено во месец март , тој објасни и зошто. Тој ги спомена и најкритичните точки во Србија.

„ Посилни земјотреси може да очекуваме од март , кога се чести земјотреси од 5 степени според Рихтеровата скала . Пролетта може да биде многу проблематична. Најкритичните точки се Копаоник и централна Србија “, вели Иван Ристиќ.

Според него, најважно е да останеме смирени и да не паничиме доколку навистина се случи силен земјотрес. Тој точно објасни што да прави.

„ Првата работа, кога ќе се случи земјотрес, ќе трае до минута, не можеме многу да направиме поради паниката. Треба да бидеме присебни, да ги собереме членовите на домаќинството и некако да се засолниме“, додава Ристиќ .

Следниот чекор е да се утврди дали сме во епицентарот или не. Тој објасни и како се прави тоа.

„ Кога ќе помине земјотресот, тој прв удар, треба да утврдиме дали сме во епицентарот или надвор од него. Едноставно се одредува, во епицентарот струите се вертикални, се чувствува како турбуленција во авион. Значи, лустерот потоа отскокнува, губиш земја под нозете, така се чувствува и тешко се движиш.Речиси е невозможно да се движиш при силни земјотреси , т.е. во епицентарот.

Во Турција е направена грешка токму поради оваа причина. Луѓето мислеа дека кога помина првиот земјотрес, дека ништо не се случило и дека сега се безбедни, а потоа кога се случи вториот, третиот земјотрес, се пропадна. По првиот земјотрес, кога си во епицентарот, секој нареден е фатален “, истакнува Ристиќ.

Тој објасни и како изгледаат земјотресите на оние кои НЕ се во или во близина на епицентарот. Тој објасни и што да се прави откако ќе заврши земјотресот на место каде што не е епицентарот.

„ Оние кои не се во епицентарот можат да го одредат ова со лустерот што се замавнува лево-десно, а движењето ќе биде тешко . Кога ќе заврши земјотресот, оние кои не се во епицентарот може или не може да ја напуштат зградата во која се наоѓаат бидејќи се мали шансите да се урне “, вели Ристиќ.

На крајот кажа што не очекува во наредните денови во регионот како и на целиот Балкан. Сите се плашат од нови земјотреси.

„ Поради овие настани, кои беа повеќе земјотреси на Балканскиот Полуостров, мораме да следиме бидејќи ситуацијата сега е малку загрижувачка “, заклучи метеорологот Иван Ристиќ.

Сеизмологот Славица Радовановиќ тврди дека Романија допрва ќе доживее силен земјотрес во наредниот период. Земјотресот што денеска околу 16 часот ја погоди Романија беше со јачина од 4,7 степени според Рихтеровата скала и беше почувствуван во поголемиот дел од Србија.