ОВА Е ТОЧКАТА НА СМРТТА: Се појави снимка од грешката која ја направи шефот на станицата во Лариса – последното движење на возот пред сударот (ВИДЕО)

0

Според видеото на СКАИ, камерите на улицата Волу, во Лариса, го снимиле судбоносното движење на возот.

Грешката на управникот на станицата во Лариса, наводно, била снимена на видеото од безбедносната камера во областа , при што возот „Интерсити“ 62 тргнал во погрешна насока и предизвикал судир кај Темпи .

Поточно, според видеото на СКАИ, камерите на улицата Волу, во Лариса, го снимиле судбоносното движење на возот. Претходно, во 22:09 часот, тие го снимија возот на Лариса Субурбан како минува покрај истата точка.

Наводно, 59-годишниот шеф на станицата во Лариса, Василис Самарас (59), го испратил „Субурбан“ во погрешен правец, но машиновозачот навреме ја сфатил грешката и ја исправил продолжувајќи во вистинската насока. 

Според грчките медиуми, се чини дека клучот никогаш не бил свртен бидејќи Интерсити во 23:07 поминал на погрешна патека.

Шефот на станицата се извини по 7,5 часа

По околу 7,5 часа заврши маратонското извинување на шефот на станицата Лариса пред истражителот за трагедијата во Темпи. Со согласност на истражителот и обвинителот, на началникот на станицата му е одреден притвор.

Шефот на станицата се појави на суд утрото – многу порано од 11, како што првично беше најавено – под драконски безбедносни мерки. Неговиот говор беше привремено прекинат поради технички проблем и продолжи од 14 до околу 21:30 часот.

По сослушувањето во судот, началникот на станицата доби притвор.

– Со едногласно мислење на обвинителот и истражителот, обвинетиот е привремено задржан. Ова беше нешто што требаше да се очекува поради важноста на случајот, неговата тежина и одговорност – изјави адвокатот на началникот на станицата, Стефанос Панкарцидис.

Тој додаде: „Обвинетиот кажа сè: работите точно како што се случија, без да се плаши дали одговорноста што паѓа врз него произлегува од овој извештај“.

Според обвинението поднесено против него, пропустите се сериозни, не само поради неговата грешка што го испратил возот во погрешен правец, туку се наведува и дека можел да го види возот што погрешно свртел и да ја исправи својата фатална одлука .

Како што објавија медиумите, Василис Самарас е во тешка психичка состојба.