ОВА НЕ ГО ОЧЕКУВАВМЕ – Зимската прогноза е објавена, ќе ве шокира кога ќе слушнете какво време ќе ја погоди Европа

Ел Нињо ќе биде главниот виновник за зимата 2023/2024 година во северната хемисфера.
Severe Weather Europe објави прогноза за претстојната зима, во која се наведува дека снегот ќе биде помал од просечниот, освен во делови од Скандинавија и алпскиот регион. Силното присуство на Ел Нињо во голема мера ќе влијае на претстојната зима.

Поладен тренд продолжува за централниот и источниот дел на САД, додека Канада и Европа се главно потопли од нормалното. Ел Нињо ќе биде главниот виновник за зимата 2023/2024 година. во северната хемисфера. Ел Нињо потекнува од потоплите води на источниот Пацифик, во близина на брегот на Јужна Америка, и често е придружен со забавување или пресврт на источните ветрови во два појаси околу Земјата помеѓу суптропските и екваторијалните области со висок притисок, доминирани од ветрови со источна компонента.

Severe Weather користи три модели на ECMWF од Европа, CanSIPS од Канада и NMME за долгорочна зимска прогноза. Ова е просечната слика за три метеоролошки зимски месеци (декември – јануари – февруари). И да се сосема точни, не значи дека ваквите временски услови треба да траат три месеци по ред.

Во Европа, како што се прогнозира, снегот ќе биде под просекот, освен над делови од Скандинавија и алпскиот регион.

Ова ја одразува преовладувачката западна шема, која носи повеќе влага и помалку студ од Северниот Атлантик. Многу интересна прогноза за снежни врнежи се гледа над Северна Америка, а ECMWF предвидува повеќе снежни врнежи од вообичаеното во повеќето делови, се додава во анализата.

Што се однесува до температурите, термичките аномалии се концентрирани во голем дел од Европа. Неутралната зона на аномалијата се наоѓа над северните делови на Централна Европа. Се очекува Европа да доживее температури потопли од просечните низ поголемиот дел од западните и централните делови на континентот. Пониски температури ќе бидат поизразени во северните и североисточните делови на континентот.

Канадскиот модел покажува повеќе врнежи во поголемиот дел од централна и јужна Европа. Помалку врнежи се предвидуваат за северна Европа. Што се однесува до врнежите, нормално до обилни врнежи се очекуваат во поголемиот дел од Европа. Прогнозата за врнежи од снег покажува помалку снег во Европа, освен во повисоките региони.

Дури и ако прогнозата предвидува помалку снег, тоа не значи дека нема да има, забележуваат тие.