Ова не сте го знаеле! Што се случува со душата на починатиот по 40 дена – шокантното откритие на научниците го потресе светот (ФОТО)

0

Факт е дека има сè повеќе научни докази за тоа како луѓето се однесуваат кога ќе видат дека им се ближи крајот: што зборуваат најчесто, какви се нивните соништа, а неодамна беше откриено дека смртта е поврзана со сината боја а не со црната како што се веруваше долго време.

Меѓутоа, што се случува со душата 40 дена по смртта, што значи тој датум за душата на покојникот и неговите најблиски? Тоа е важен период кој често се пишува во библиската историја: пророкот Мојсеј постел 40 дена пред да ги прими Божјите заповеди додека народот на Израел талкал во пустината 40 години пред да дојде во ветената земја.

Според православното предание, по смртта, душата на човекот не оди веднаш во рајот или во пеколот. Три дена по смртта, душата е до телото. Само на третиот ден ангелот чувар ја зема душата на личноста и и’ го покажува небесното живеалиште. Ова време нема да трае долго, само до деветтиот ден кога душата на човекот ќе се појави пред Бога, а таа средба може да биде тешка за покојникот.

Меѓутоа, дали духот на покојникот се задржува 40 дена по смртта, како што е популарното верување?

Рускиот научник Петар Петрович Гарјаев направил експеримент со ласер со променлив визуелен спектар и светлина, кој навлезе низ вакумска комора и почна да се обликува според примерокот на ДНК што беше внатре. Тој го повтори експериментот со ДНК, но светлината повторно ја задржа својата форма.

Денес, ова е познато како ДНК-фотомски ефект, кој остана мистерија. Спектрометарот, за кој научниците мислеле дека е неисправен, ги регистрирал „фотомите“ 40 дена.

„Излегува дека нашата молекула на ДНК е антена, затоа што содржи метални атоми кои служат како еден вид приемник кој е насочен кон космосот, од каде што добива некои владејачки космички информации. Има едноставен експеримент со икри од жаба кои, кога ќе се стават во комора од 80 проценти никел и железо, каде што постојат сите услови за нормален развој на клетките со еден исклучок – нема надворешна електромагнетна средина. Во оваа абнормална електромагнетна средина, ембрионите се претвораат во чудовишта и ниту едно од нив стигнете до фазата на жаба“, откри рускиот научник.

Како што објасни, тој верува дека ДНК генерира радио бранови и ласерски зраци кои градат информациски холограми. ДНК е долга 500 милијарди километри и ги содржи сите информации за нас: од косата, бојата на очите, до емоциите и болестите.

Во 1997 година, австриските научници докажаа дека фотонот може да се пренесе од едно место на друго, а притоа да се зачуваат информациите.

„Тие многу јасно покажаа дека фотонот може да телепортира, а нашата ДНК, нашите хромозоми, работат на принципот на фотони. Тоа значи дека нашите клетки меѓусебно комуницираат со бесконечна брзина. Накратко, концептот за време исчезнува таму“, тврди професор Гарјаев.

Од друга страна, народните верувања велат дека молитвите на најблиските и помагаат на душата да помине низ тешки искушенија кои траат од 9 до 40 дена по смртта бидејќи се верува дека во текот на животот човекот може да одговара за гревовите што ги направил, но не за сите се покајал. Со цел да се оддаде почит на добрите дела кои личноста ги направила во текот на својот живот, се организира панихида на која роднините на починатиот можат да се сетат на добрите дела на личноста, притоа наоѓајќи утешни зборови еден за друг.