Ова ЈА ВЛОШУВА СИТУАЦИЈАТА: Грешки кои многумина ги прават поради кои настинката трае подолго, избегнувајте ги

0

Настинката е повеќе непријатна состојба и сите сакаме да заврши што побрзо. За што побрзо да се ослободите од ова лошо чувство, не правете ги грешките што ги прават многумина. Исто така, потребно е редовно да се хидрирате со вода и чај, да јадете што повеќе овошје и зеленчук и да се одморите.

Настинката може да трае со денови, да се лекува, но нема лек. Ако ова се случува, тоа значи дека правите нешто погрешно. Кога сме настинати, на телото му е потребна храна која помага во процесот на опоравување, како и доволно сон и редовна хидратација, а не само лекови.

Ова се грешките што луѓето најчесто ги прават, поради што студот ќе трае подолго.

Неправилно дување на носот

Првата асоцијација со настинката е личност со шамивче во рака што го дува носот. Лекарите предупредуваат дека обидот премногу активно да се ослободите од назалната слуз и конгестија може да го влоши течниот нос и да го зголеми ризикот обичната настинка да се претвори во инфекција на синусите. Силно дување на носот всушност може да предизвика слуз да се врати во синусните шуплини – тоа само ги вовлекува бактериите подлабоко во вашите синуси, што ја влошува вашата настинка.

Долготрајна употреба на назален спреј

Доколку се користат предолго, капките за нос може да предизвикаат оштетување на носната слузница, како и зависност. Затоа лекарите и фармацевтите секогаш советуваат, доколку е потребно, да не се користи лекот подолго од една недела. 

Нема доволно одмор

Квалитетниот сон е секогаш важен, особено кога сме болни бидејќи на телото му треба одмор за да се опорави.

Во случај на настинка, треба да се избегнува вежбање и напорни вежби. Соодветниот одмор е неопходен за брзо закрепнување, а оние со висока температура треба да легнат. Експертите предупредуваат дека занемарувањето на одмор го зголемува ризикот од резидуално воспаление, што го прави човекот поподложен на други инфекции.